Den huvudmisstänkta är en man som lottovinnaren enligt åtalet hade ett ovanligt stort förtroende för. En annan som står åtalad för flera brott är jurist och hade ansvar för att göra upp papper på affärer som inte blev av.

Brottsmisstankarna gäller förra våren och sommaren. Lottovinnaren var i så dåligt skick att han tilldelats en förmyndare.

I centrum för den invecklade härvan finns stora lån med ett sammanlagt värde på över en miljon euro. För att dölja pengarnas ursprung placerades de i bland annat husbilar och personbilar, som skrevs på andra personer eller bilaffärer. Dessutom sålde bedragarna en del av ett travsportföretag, som gick med förlust, till lottovinnaren. Han köpte i tron att det var frågan om två travhästar, står det i åtalet.

Lottovinnaren köpte också ett hus och en tom tomt invid huset. Köpesumman bedöms ha varit mer än 100 000 euro över gängse marknadspris. Mannen trodde på ett löfte om att en träningsbana för travhästar ska byggas på den tomma tomten.

Åtalet består av ungefär 30 punkter. Största delen av dem är grovt bedrägeri eller grov penningtvätt.

En del av rättegångsmaterialet blev offentligt i och med fredagens förberedande session. Huvudförhandlingen väntas komma igång nästa vecka.