Ordförande Eero Heinäluoma (SDP) presenterade utskottets rapport som enhällig.

– Helhetsbedömningen om ägarstyrningen under hösten 2015 är att den inte gått enligt rådande praxis för ägarstyrning. Det är förstås så att ministern är den som i allmänhet ansvarar för ägarstyrningen och i synnerhet i detta fall, sade Heinäluoma.

Ungefär samtidigt som Heinäluoma talade skickade utskottets vice ordförande Olavi Ala-Nissilä (C) ut ett pressmeddelande där Berner fick beröm för sitt agerande.

Rapporten slår fast att Kommunikationsministeriets åsikter legat i konflikt med åsikterna på statsrådets kansli när det gällde om åtal bör väckas i derivathärvan kring Finavia. Utskottet utgår från att det i framtiden behövs tydligare regler för ägarstyrningen.

Derivatsatsningar ledde till att Finavia drabbades av förluster på 34 miljoner euro då den allt mer tveksamma investeringen måste dras tillbaka. På hösten 2015 var Finavia nära att åtala den tidigare ledningen och en revisor, men ändrade sig i sista stund.

Finavias ordförande avgick i samband med att stämningarna stoppades och beskyllde Berner för ett osakligt ingripande. Berner har nekat till anklagelserna, men ville på fredagen inte kommentera den färska utredningen. Berner uppgav att hon inte hunnit läsa den.

Rapporten, som togs fram på initiativ av Mika Raatikainen (Sannf), skulle egentligen komma ut i november.

– Det blev bra, men nästa gång jag tänker föreslå något gäller det att vara försiktig. Det tycks ju ta sin tid, säger Raatikainen.

Heinäluoma konstaterade för FNB att det kan finnas olika adjektiv och tolkningar inom utskottet, men att helhetsbilden i rapporten är gemensam.

– Rekommendationerna och de problematiska punkterna är framtagna tillsammans. Skillnaderna ligger i hur allvarliga problemen upplevs vara. Men det kanske man ska acceptera i ett flerpartiland, säger Heinäluoma.