I Kemi, Uleåborg och Rovaniemi ses havsisen som ett trumfkort när det gäller vinterturismen. Städerna i norra Finland satsar nu extra på att ta asiatiska resenärer i beaktande i sina investeringar.

Kemi har under de senaste åren börjat arbeta hårdare för att nå en större del av de utländska turisterna som besöker Lappland.

– Vi har under de tre senaste åren sett en ökning på 30 procent i antalet resenärer, säger Susanna Koutonen som är vd för Kemin matkailu.

Av de utländska gästerna är det främst asiater som besöker Kemi. Antalet asiatiska turister har fördubblats varje vintersäsong, enligt Koutonen.

Exotiken kring havsisen är en betydande fördel för Kemi jämfört med övriga Lappland och till och med övriga världen.

– När man åker till Island eller Norge fryser havet inte till is på grund av Golfströmmen.

Isbrytaren Sampo är den populäraste turistattraktionen i Kemi.

– En stor del av de evenemang vi erbjuder sker på isen. Vi ordnar huskysafari och iskarting, säger Koutonen.

Asiatiska turister är också intresserade av norrsken. Nytt för i år i Kemi är 33 norrskensstugor med glastak som byggts på stranden.

Rovaniemi tror också på isturismen

Vd för Visit Rovaniemi, Sanna Kärkkäinen, säger att staden nu lever i en guldålder i fråga om den internationella turismen. Mest ökar antalet turister från Kina.

– Turistökningen från Kina har varit stor de senaste åren, omkring 40 procent. Kineserna är en synlig grupp också i vinter.

Rovaniemi har i år satsat på inkvartering med resenärerna från Asien i åtanke. I närheten av temaparken Santa Claus Village kan man bland annat övernatta i en glasigloo och beundra norrsken. Också evenemangsutbudet har blivit mångsidigare.

– Vi har börjat erbjuda isbrytarkryssningar till Sverige. Tidigare har vi också ordnat kryssningar i samarbete med Kemi, säger Kärkkäinen.

Skolelever till Uleåborg

Enligt Janne Soini, vd för Oulun Matkailu, är stadens åtkomlighet en fördel för Uleåborg. Stadens flygplats är den näst största i Finland.

– Uleåborg fungerar som en punkt varifrån många resor till de nordligaste delarna av Finland görs. Vi försöker lyfta fram vad Uleåborg kan erbjuda ur den synvinkeln.

Också Uleåborg satsar extra för att locka asiatiska turister till staden. En möjlig kundgrupp är asiatiska skolelever.

– Uleåborg är en stor, nordlig kulturstad där det utbildningsmässiga kunnandet är på en utmärkt nivå. Att presentera det finska skolsystemet kan vara ett dragplåster, säger Soini.

Enligt Soini kunde staden ändå bli ännu bättre på att utnyttja möjligheterna med havsisen.