Andrea Julin och Leena Nurmi konkurrerade om den fjärde platsen i världscupsprinten i Otepää på lördagen – Julin drog det längsta strået.

Ingendera kom vidare från kvalet men Julins 45:e plats var bättre än Nurmis 56:e. Nurmi föll i sitt lopp och skillnaden upp till kvalsnabbaste, svenskan Stina Nilsson var 24,91 sekunder. Julin var drygt 14 sekunder efter Nilsson.

Chefstränaren Reijo Jylhä sade på fredagen att Laura Mononen eventuellt skulle tävla i sprint vid sidan av Mari Laukkanen, Katri Lylynperä och Susanna Saapunki. Men efter diskussioner med Mononens tränare Teemu Pasanen är detta uteslutet.

– Valet måste göras med stöd av tidskvalet, sade Jylhä.

Julin säger att hennes form är på väg upp efter en sjukdom som spolierade JVM för hennes del. Hon låg i 39 graders feber under 22-åringarnas VM i USA för ett par veckor sedan.

– Nu är riktningen bättre. Jag hoppas att formen hela tiden pekar uppåt, säger Julin, som satsat på fristil inför VM i Lahtis.

Av de två övriga VM-klara i Otepää gick Lylynperä vidare från kvalet och kom 27:a medan Saapunki kom 42:a och slogs ut.

Krista Pärmäkoski slogs ut i kvartsfinalen i Otepää och blev 24:e. Hon har redan tidigare bestämt att hon inte tävlar i sprint i Lahtis.

Sveriges Stina Nilsson pekas ut som favorit inför VM-sprinten efter att segrat i Otepää. Norskorna Maiken Caspersen Fallablev tvåa och Heidi Weng trea.