Om allt går som det ska hoppas längdåkarna på att delar av träningssystemet ska kunna utnyttjas även av andra inhemska idrottare.

Reijo Jylhä har som chefstränare för landslaget strävat efter att beakta individuella skillnader, men ändå också dra nytta av gemensamma träningspass. Skidförbundet, Finlands olympiska kommitté och elitidrottens forskningscentral Kihu har samarbetat med bland annat Lahtis-VM som mål sedan vinter-OS i Sotji 2014. Projektet började med att på bred front fråga idrottarna vad de tycker om träningsmöjligheterna.

– Vi har fortsatt med utvärderingen av oss själva via enkäter 2015 och 2016. Utgående från förra årets enkät utvecklade vi till exempel styrketräningen på lägren och fick tips om hur vi borde stärka den mentala träningen, säger Jylhä.

Norrmannen Magnar Dalen basade länge över det finländska landslaget och gjorde inget dåligt jobb. Enligt Jylhä var det mycket som blev bättre fram till Sotji 2014, då Dalen gjorde sitt sista mästerskap. Jylhä anser ändå att de personliga tränarna inte beaktades tillräckligt och att de nu fått en mer central roll igen.

– De personliga tränarna är viktiga. Jämfört med tidigare är en stor skillnad att en majoritet av dem på något sätt är med i förbundets verksamhet, säger Jylhä.

Samtidigt som en del av ansvaret skjuts över på individuella åkares tränare försöker Jylhä hålla koll på såväl landslagsåkare som utmanare. Han har ett uppföljningssystem där hela 47 åkares resultat ingår.

Minst varannan vecka håller Jylhä videomöten över nätet där 16 personer deltar. Jarmo Riski, som har jobbat mycket i företagsvärlden, har gjort mycket av det tekniska grovjobbet för att få systemet att fungera som det ska. Han är också tränare för Sami Jauhojärvi.

Jylhä är nöjd med att den 16 personer starka gruppen ger honom en så tydlig bild av hur det går för åkarna.

– Vi går igenom varje åkares situation och hur uppföljningsperioden sedan förra mötet gått. Mellan mötena håller vi förbundstränare kontakt med de personliga tränarna, säger Jylhä.

Forskningscentralen Kihu har representanter på plats under alla landslagssamlingar. De utför bland annat mätningar av mjölksyrenivåer och filmar träningspass för att kunna rätta till teknikfel.

– De personliga tränarna får sedan tillgång till uppgifterna via molntjänsten Onedrive, säger Jylhä.

Alla landslagsåkare genomför ett större Kihu-test, som tar två dagar, tre gånger under bastränings­säsongen.

– Vi har strävat efter att få fram ett testbatteri som visar idrottarens situation. Dessutom har Olli Ohtonen och Kihu skapat träningsmodeller för skidmattor (rullband) som gör det möjligt att träna kontrollerat. Matti Heikkinen har använt dem mest, säger Jylhä.