– Krista tänkte igenom saken utgående från sin huvuddistans, tio kilometer, säger chefstränaren Reijo Jylhä.

Pärmäkoski har en så pass stark säsong bakom sig att hon i princip kan välja vilka lopp som helst i VM. Den övriga laguttagningen görs sedan utgående från Pärmäkoskis val.

– Krista var den enda av damerna som fick välja, säger Jylhä.

Tio kilometer i klassisk stil avgörs på tisdag. Pärmäkoski spekulerade om kombinationen lördag–tisdag redan i samband med den sista världscuptävlingen före VM, i estniska Otepää. Då jämförde hon ansträngningen med ett världscupveckoslut under säsongen. Då har hon ofta prickat in ett högintensivt pass på en onsdag för att kunna tävla under veckoslutet.

Skiathlon, ett dubbellopp med klassisk stil, skidbyte och medaljstrider i fri stil, blir en potentiell medaljsträcka för Finland då Pärmäkoski deltar. Laura Mononen och unga löftet Johanna Matintalo, som togs in i laget för bara några dagar sedan, ställer också upp.

Niskanen och Niskanen ankare?

I söndagens sprintstafetter har båda de finländska teamen OS-medaljer på meritlistan. I damklassen blir åkordningen sannolikt Aino-Kaisa Saarinen–Kerttu Niskanen. De två vann OS-silver i Sotji 2014. I herrklassen är Sami Jauhojärvi–Iivo Niskanen – som lär åka i just den ordningen – regerande OS-mästare.

Jylhä konstaterade tidigare att han går ut med laguppställningarna först på fredag, men är nöjd med att ha blivit klar i förtid.

– Nu har vi tryckt på knappen så att alla får koncentrera sig på sina öppningstävlingar, säger Jylhä.

I lördagens skiathlon för herrar deltar Matti Heikkinen, Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen och Ville Nousiainen.

– Efter söndagen vet vi vem som åker 10 och 15 kilometer. De loppen ger i sin tur ledtrådar för stafettlaget, säger Jylhä.