– Arbetet har fått mig att tänka på saken professionellt. Det blir inte längre några reaktioner i stil med wow eller oj, säger Huotari.

Hennes organisation är en efterträdare till det som tidigare kallades för Finlands antidopningskommitté.

Trots att antidopningsarbetare aldrig jublar över positiva prov kan de öppet erkänna att det är frågan om viktiga händelser. Testerna blir allt bättre.

– Den grundläggande analysen har blivit exaktare och analysmetoderna blir bättre. De positiva resultaten från omanalyser är ett tydligt tecken på det, säger Huotari.

Enligt henne har många av dagens idrottare en helt annan attityd än sina äldre kolleger.

– Idrottarna vill bli testade. De ser det nästan utan undantag som en bra sak. Dopningstestet är ett sätt för idrottarna att visa att de tävlar rent, säger Huotari.

Hon berömmer också Finlands skidförbund för hur dopningsfrågan skötts efter skandalen i Lahtis 2001.

– Idrottarna har utbildats verkligt mycket i frågan. Vi har haft ett starkt samarbete.

Antidopningstjänstemännen har ofta träffat längdåkare under landslagsläger.

– Idrottarna har fått chansen att ställa frågor, diskutera ärendet, ifrågasätta och förundras.

De fyra bästa testas

  • Dopningstesterna under skid-VM i Lahtis utförs enligt samma regler som i Falun-VM 2015.
  • Åtminstone sex idrottare per gren testas. De fyra främsta ska alltid lämna dopningsprov och ytterligare två efter lottdragning. De testerna bygger på regler inom internationella skidförbundet Fis och leder till totalt 126 dopningsprov. Även andra tester kommer att genomföras under VM.
  • Största delen av de dopningsprov som tas under Lahtis-VM analyseras i Helsingfors medan mästerskapet pågår.Dopningsprov kan frysas ner och analyseras igen upp till tio år efter VM.