Yles ansvariga redaktörer och bolagets styrelse har tillsammans kommit överens om att kvaliteten på det journalistiska och programrelaterade beslutsfattandet ska utvärderas.

Kvalitetsrevisionen ska göras av Olli Mäenpää som är professor i förvaltningsrätt vid Helsingfors universitet och den blir färdig i mitten av maj. Mäenpää var ordförande för Opinionsnämnden för massmedier 1999–2003.

Direktören för Yles utgivningsenhet Ismo Silvo säger att syftet med utredningen inte är att nagelfara den senaste tidens händelser på enskilda redaktioner.

– Revisionen handlar inte om vem som gjorde vad, huruvida det var rätt eller fel. Det är inte det det är frågan om, säger Silvo.

Silvo säger att revisionen fokuserar på framför allt kriterierna för och kvaliteten på det journalistiska beslutsfattandet.

Enligt Silvo beslöt de ansvariga redaktörerna på Yle att se över frågan nu eftersom det förekommit så mycket diskussion om journalistiken på Yle.

Så sent som i slutet av januari sade Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson till FNB att det inte finns något behov för en utomstående utredning.

Journalistförbundet berömmer initiativet

Det har förts en häftig debatt om Yles journalistik och ledning under den senaste tiden i samband med att flera kända journalister har sagt upp sig. Senast var det A-studios Susanne Päivärinta som lämnade Yle.

Diskussionen flammade upp efter att det hade framgått att statsminister Juha Sipilä (C) skickat flera meddelanden till journalisten Salla Vuorikoski som hade rapporterat om att statsministerns släktingar hade kontakter med ett bolag som hade gjort affärer med gruvbolaget Terrafame. Vuorikoski sade senare upp sig från Yle.

Jussi Eronen, som sade upp sig samtidigt som Vuorikoski, skriver på Twitter att revisionen borde handla om det som skett på Yle de senaste månaderna.

– Om den utomstående revisionen av Yle enbart auditerar regler och instruktioner och inte det som i verkligheten skett är idén dödfödd.

Eronen sade upp sig från sin chefsposition på den finskspråkiga aktualitetsredaktionen eftersom han upplevde att hans yttrandefrihet blivit kringskuren.

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho säger att revisionen bör vara öppen och opartisk. I sitt pressmeddelande betonar Aho att det är viktigt att alla parter hörs under revisionen, även de som hittills inte vågat uttala sig.

Aho säger att revisionen är nödvändig för arbetsron på Yle. Dessutom ska medborgarna kunna lita på att politiska beslutsfattare inte kommer åt att påverka de journalistiska riktlinjerna för Yles arbete, säger hon.

Kvalitetsrevisionen blir färdig i maj och resultatet offentliggörs på Yles kanaler och webbplats.