– Partiets verksamhet är starkt övervakad verksamhet på den finansiella sidan. Situationen är helt enkelt den att reseräkningar inte faktureras två gånger för någonting, säger Slunga-Poutsalo.

Enligt henne rör det sig om endast ett fall.

Slunga-Poutsalo berättar att man började reda ut saken med Kiemunki när partistyrelsen fick kännedom om de eventuella oklarheterna. Det fanns motstridigheter i de redogörelser som Kiemunki gav, enligt partisekreteraren. Slunga-Poutsalo berättar att man redde ut oklarheterna också med en utomstående revisor, men att de redogörelser som Kiemunki gav inte var trovärdiga. Det var det här fallet som bröt kamelens rygg, enligt Slunga-Poutsalo. Det handlar inte om summorna utan om principen, säger hon.

– Vi har absolut nolltolerans för sådant här handlande.

Partistyrelsen fattade beslutet enhälligt vid sitt möte på fredagen.

– Partiet är mycket fördragsamt. Ärenden rörande Terhi Kiemunki har behandlats hos oss i partistyrelsen många gånger, och vi har försökt vägleda i rätt riktning, men nu uppstod en situation där det inte längre fanns något annat alternativ på bordet än att göra så här, sade Slunga-Poutsalo.

Kiemunki har tills vidare inte svarat på FNB:s intervjuförfrågan.

Slunga-Poutsalo kan inte säga om uteslutningen ur partiet påverkar Kiemunkis arbete som riksdagsmedarbetare till riksdagsledamoten Lea Mäkipää. Som medarbetare finns Kiemunki på riksdagens lönelista.

Tre medlemmar i Sannfinländarnas Tammerforsorganisations styrelse gav tidigare på dagen ut ett pressmeddelande där de säger sig vara bestörta över att Kiemunki sparkas ur partiet. De beskriver beslutet som vettlöst eftersom vallistorna snart ska låsas.

Slunga-Poutsalo har förståelse för Tammerforspolitikernas reaktioner.

– Partistyrelsens beslut är aldrig lätta och grundar sig aldrig på några enskilda saker utan på en helhetsbedömning. Också jag själv har känt Terhi i nästan tio år, och jag vet att hon är en flitig lokal aktör, så det här är säkert en stor sak även lokalt, sade Slunga-Poutsalo tidigare i dag.

Ari Prihti, första vice ordförande för partiets distrikt i Birkaland, sade att beslutet att utesluta Kiemunki var en summa av flera faktorer. Enligt honom har Kiemunkis problem främst gällt hennes skriverier i sociala medier.

Prihti blev inte förvånad av att Kiemunki uteslöts, men ansåg att tidpunkten är märklig då kommunalvalet är så nära.

Prihti anser att beslutet att utesluta Kiemunki var riktigt.

Kiemunki har flea gånger varit i rubrikerna på grund av sina skriverier om islam. Vid påsktid i fjol väckte hon uppmärksamhet med ett inlägg där hon förundrade sig över att muslimska flickor lekte påskhäxor. Senare skrev hon på sin blogg bland annat att islam hänsynslöst lägger allting under sig.
Kiemunki polisanmälde sig själv eftersom hon sade sig vilja ha ett myndighetsbeslut om huruvida det hon skrivit fyller kriterierna för brott.

Sannfinländarnas distriktsstyrelse i Birkaland avskedade Kiemunki från uppgiften som vice ordförande efter samma påsk på grund av förtroendebrist. Sannfinländarna i Tammerfors valde ändå i oktober Kiemunki att fortsätta som ordförande.
I december dömdes Kiemunki till böter för hets mot folkgrupp för sina bloggskriverier. Hon meddelade att hon överklagar domen till hovrätten.