Inte oväntat var det Tyskland som dominerade lagtävlingen i nordisk kombination i VM i Lahtis. Silvret gick till Norge som åkte i mål 41,7 sekunder efter. Österrike knep bronset före Japan, fyra.

Finland slutade femma efter en spurtstrid mot Italien och Frankrike. Bronset blev 14 sekunder ifrån.

Finland med Leevi Mutru, Eero Hirvonen, Ilkka Herola och Hannu Manninen i laget var sexa i backmomentet. I skidmomentet låg Finland sjua inför sista växlingen men ankaret Manninen kämpade upp sig ett par placeringar. Österrike och Japan var dock alltför långt fram för honom.

– Jag var tvungen att inleda jakten djärvt, jag hade inget annat val. För en stund fick jag fast klungan men i följande klättring klarade jag inte längre av att växla rytm, beskrev Manninen stunden då Finland tvingades ge sig i medaljkampen.

– Skillnaden till medaljörerna växte sig alltför stor i backen. Det avgjorde.

Trots besvikelsen påminde Ilkka Herola att en femteplats bevisar att Finland gått framåt.

– I många år gick det segt men nu har vi lämnat det värsta bakom oss. Riktigt ännu var vi inte redo för medalj, sade Herola.

Chefstränaren Kukkonen bekräftade Herolas tankar.

– Jag är besviken över resultatet eftersom medaljen var inom räckhåll i dag. Å andra sidan visar resultatet hur enormt mycket vi gått framåt då vi kan kämpa om medaljer, sade Kukkonen på söndagen.

Tyskland ledde redan efter backmomentet och Björn Kircheisen, Eric Frenzel, Fabian Riessle och Johannes Rydzek gav ingen annan en chans i skidmomentet på 4 x 5 kilometer. I fredags inledde Tyskland med en kvadrupelseger i den individuella tävlingen i normalbacke.

Norge stod för ett starkt skidmoment och steg från femma i backen till tvåa.