Enligt undersökningen hade 15–16-åriga ungdomar med polisen att göra i situationer där de avlägsnades från någon plats, greps eller deras väskor och kläder genomsöktes.

Det här skedde ofta under ungdomarnas fritid och var förknippat med alkoholbruk eller brottsmisstankar.

Kring 40 procent av ungdomarna i undersökningen hade också varit med om att väktare och andra ordningsövervakare lagt sig i vad de gör.

I undersökningen vid Helsingfors universitet använde sig forskaren Elsa Saarikkomäki av material från en enkät om ungdomsbrottslighet som niondeklassarna i Finland svarat på och gruppintervjuer gjorda i Helsingfors. I intervjuerna deltog kring 30 ungdomar.

Enligt avhandlingen präglas mötena mellan ungdomarna och polisen av spänning även om det allmänna förtroendet för polisen i Finland är högt.

Saarikkomäki säger att man kan främja relationen mellan polisen och ungdomarna ifall växelverkan när polisen ingriper är bra och uppskattande.

– Ungdomarna önskar att polisen och väktarna är vänliga, rättvisa och till och med empatiska. Dessutom uppskattar de unga lugn och att man lyssnar till dem. För hårda tag och aggressivitet försämrar tilliten, säger Saarikkomäki.

Ungdomarna litar mer på poliser än på väktare och ordningsövervakare.