E-tjänsten Minskog.fi är en mötesplats där skogsägare och aktörer i branschen kan komma överens om avverkningar och skogsvårdsarbeten.

Veikko Iittainen, servicechef för skogsägartjänster vid Finlands skogscentral, är övertygad om att tjänsten kommer att användas mer nu när avgiften försvinner.

- Förhoppningsvis kommer skogsägarna och aktörerna med skogsägarnas samtycke att i större utsträckning utnyttja den basinformation om skogarna och naturen som ingår i tjänsten. Metsäteho Oy har beräknat att man med hjälp av den skogliga informationen varje år skulle kunna uppnå en ekonomisk nytta på upp mot 100 miljoner euro inom skogsvård, avverkning och förädling, säger Iittainen.

Aktörerna i skogsbranschen har tidigare betalat en kommunbestämd årsavgift som grundade sig på Jord- och skogsbruksministeriets förordning om avgiftsbelagda prestationer. För privata aktörer har tjänsten redan varit gratis ett under ett par år.

Den skogliga informationen som ingår i tjänsten täcker för närvarande redan 82 procent av arealen i privatskogarna i Finland. Skogsägarna har delat med sig av skogsdata som täcker 2,8 miljoner hektar skog till skogsföretagens och andra aktörers förfogande.