Soini, som talade med journalister på Helsingfors-Vanda flygplats på söndagseftermiddagen, sade att hans personliga liv som ordförande med ansvar för allt varit tungt, och att 20 år är en lång tid.

– 20 år är något vi inte sett i Finland sedan Virolainens och Vennamos tider. Det är bara så att det finns en tid för allt. Jag har gjort ett hårt jobb och nu måste jag lita på att partiet kan gå vidare utan mig.

– Det här är inte ett enmansband eller en enmansshow.

Det ligger inga hälsoskäl bakom Soinis beslut; han säger sig vara kärnfrisk. Regeringens och Finlands situation talade enligt Soini för att han skulle ha fortsatt som partiordförande, likasom det att världen för närvarande är i en rätt så trasslig fas.

– Den globala utvecklingen är inte på alla sätt positiv.

Soini litar på att fältfolket kan välja en efterträdare till honom och att partiet överlever.

– Jag skulle naturligtvis helst inte se en regeringskris under Finlands 100-jubileumsår. Det upplysta sannfinländska fältet klarar av att välja en bra ordförande åt sig. Det har det åtminstone hittills gjort.

Soini säger att han fattade sitt slutliga beslut i torsdags och fredags. Bara ett halvt dussin personer kände till hans val. Soini informerade dessutom finansminister Petteri Orpo (Saml) och statsminister Juha Sipilä (C) om sitt beslut strax innan han offentliggjorde det. Soini säger att han var tårögd då han publicerade blogginlägget där han berättade att han inte kommer att fortsätta på ordförandeposten.

Om sina framtidplaner berättar Soini så mycket att han tänker fortsätta som riksdagsledamot valperioden till slut. Han skulle också gärna behålla sin ministertaburett.

– Jag har fått förfrågningar om mitt intresse för olika uppdrag men allt det är sekundärt. Jag går med politiken i bräschen. Jag utgår från att jag fortsätter i riksdagen eftersom jag blivit invald dit.

Soini vill inte avslöja vilka planer han har efter den pågående valperioden.