En del av pengarna används inom småbarnspedagogiken, meddelade Undervisningsministeriet på måndagen.

Undervisningen i A1- och A2-språk ska gå att påbörja tidigare via extrapengarna. Ministeriet hoppas också på att fler skolor bjuder på fler alternativ inom den tidiga språkundervisningen. Av 104 projekt som ansökte om understöd beviljades pengar till 96 stycken. Bland dem finns ett projekt för finska i Vörå, som fick 30 000 euro.

– Vi vill satsa på finskan redan i förskolan och lägga mer fokus på det kommunikativa i grundskolan, säger Vörås bildningschef Helena Emaus till Yle Nyheter.

Vasa stad har tilldelats 100 000 euro och Karleby stad 95 000 euro. Nykarleby får ett stöd på 20 000 euro som går till projektet Topelius språkstig. 

Sibbo kommun får 95 000 euro, Enheten för svenska bildningstjänster i Esbo kommun får 50 000 euro och i Kimitoöns kommun satsas 23 000 på projektet "Över språkgränserna på ön".

Hangö stad får 8 000 euro under den svenska rubriken "Praktisk engelska inom småbarnspedagogik och förskola".

– Barn har en förbluffande förmåga att lära sig nya saker. Nästan var fjärde kommun inleder nu försök med att tidigarelägga språkstudierna så att barnen börjar studera språk på första klass eller redan inom den småbarnspedagogiska verksamheten, säger undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen i ett pressmeddelande.