Vården försvinner från kommunerna till landskapen. Men kanske inte helt, och definitivt inte genast. Det är en av de faktorer man som väljare får väga in när man väljer kandidat i kommunalvalet.

En annan faktor är själva kommunen. En del säger att vårdreformen gör att kommunfusioner blir onödiga och inaktuella. Andra säger att det just nu måste till fusioner.

Vad ska man tro?

Ja, man ska helst inte tro så mycket. Det är bättre att veta.

Litet mer kunskap får man genom att göra Vasabladets, Österbottens Tidnings, Syd-Österbottens och sajten Sevendays gemensamma valtest. Närmare 500 kandidater har redan fyllt i testet och de blir fler hela tiden.

Där handlar det om just vården och en eventuell privatisering. Det finns frågor om kommunfusioner i allmänhet och mer specifikt för vissa kommuner. Och skolor och daghem är förstås med, de blir kvar i kommunerna i vilket fall som helst. Ska de finnas i alla byar där de finns nu, eller är det bättre med större enheter?

Kandidattest på nätet ger givetvis inte hela bilden av en kandidat, eller vad man själv vill som väljare, men de kan vara till hjälp när man vill strukturera upp sitt val.

Mediehusen inbillar sig inte att valtesten är avgörande för hur folk väljer. Undersökningar visar att traditioner och vad partier gör i rikspolitiken har större betydelse.

Men tidningarna använder även valtestet i journalistiken. Under veckorna fram till valet kommer vi att skriva om hur kandidaterna tänker i olika frågor, och vad vi kan förvänta oss av nästa mandatperiod utgående från det.

Tack vare att det finns både allmänna och kommunspecifika frågor i testet kan vi dyka in på specifika företeelser i enskilda kommuner. Frågan om samlokaliserade eller tvåspråkiga skolor är till exempel aktuell i stora delar av Svenskfinland, men i Malax funderar man på den konkret och i praktiken.

En annan konkret fråga, som i och för sig i princip gäller alla kommuner, handlar om de asylsökande och i synnerhet de papperslösa. De verkar bli kommunernas ansvar, om kommunerna vill ta det. Även den frågan finns i valtestet.Och så berörs den mer eviga frågan om vad kommunen egentligen ska göra. Ska den enbart se till att basservicen fungerar, eller ska den också satsa på affärsverksamhet som kanske ger mer skattepengar i framtiden? I Österbotten är den nya Kvarkenfärjan ett exempel på en sådan satsning, som också finns med i vårt valtest.

Nu är testet öppet, det är bara att gå in och testa. Här hittar du kandidattestet.