Andreas sadlade om till ingenjör



Man kan byta bransch och skaffa sig en ny utbildning om man kommer på andra tankar. Andreas Peltola, född i Larsmo och uppvuxen i Jakobstad, skulle bli kock vilket han också blev. Under militärtjänstgöringen kom han dock på andra tankar och sökte jobb på Mirka, som tillverkar slipmaterial och -tillbehör.

- Jag trivdes på Mirka och kom in på processkötarutbildningen på läroavtal. Sen gick det av bara farten, säger han.

Efter den tvååriga läroavtalsutbildningen fick han blodad tand och ville vidare. Han sökte in till Novia för att studera till ingenjör (YH), produktionsekonomi i Vasa. Studierna tar normalt fyra år men eftersom studieledigheten från Mirka varar i tre år får han snabba på takten och ta extra kurser för att hinna med.

Den blivande ingenjören som i dag är 24 år, tyckte det var tufft i början.

- Det var kämpigt speciellt med matten i början. Jag var helt okej på matte i högstadiet men i min tidigare kockutbildning behövdes inga avancerade matematikkunskaper. Men efter ett tag blev det enklare i och med att jag fick ett helt annat intresse för ämnet än vad jag hade tidigare.

Enkelt uttryckt kan man säga att produktionsekonomi handlar om att kunna tillverka saker på ett effektivt sätt med så litet svinn som möjligt. Den biten intresserar Andreas som säger sig ha fått en större förståelse för helheten, till exempel när han jobbar på Mirka.

- Jag förstår på ett annat sätt vad en produkt kostar och hur kostnader uppstår. Det är intressant, säger han.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

- Jag jobbar åtta till fyra, fem dagar i veckan på ett större företag. Jag sysslar kanske med försäljning, marknadsföring eller ledarskap. Och så bor jag i Larsmo.
Läs mer om utbildningarna i Vasa.



Jenny och Ann-Sofie studerar i nya utrymmen



För ungefär en månad sedan steg Jenny Melin, 21 år, och Ann-Sofie Sandin, 22 år, in i det nyrenoverade lärandecentret Alere för allra första gången. Då gillade de vad de såg, och lika förtjusta är de ännu.

- Även om allt ännu inte är klart, var det jätteroligt att flytta hit. Här är man omgiven av många andra studerande, och känner sig som en del av ett högskolecampus. Det är nytt och fräscht, stort och luftigt, berättar Ann-Sofie. 

I Alere finns studerande från både Vaasan Ammattikorkeakoulu och Novia inom områdena social- och hälsovård samt skönhetsbranschen.

När visste ni att det var inom social- och hälsovård ni ville studera?

- Jag visste det redan som liten flicka. Sedan exakt vad inom social- och hälsovård klarnade nog senare. Slutligen var det kombinationen av vård och teknik som lockade mig att bli röntgenskötare, berättar Jenny.

- Jag var mera osäker, säger Ann-Sofie. Jag hann söka in till flera olika utbildningar, och jag började t.o.m. studera till ingenjör innan jag slutligen bestämde mej för att bli sjukskötare.

Jenny är från Malax och Ann-Sofie är från Nykarleby, så de kände Vasa väldigt väl innan de inledde studierna.

- Först tänkte jag att det kunde vara trist att studera i en stad nära hemorten, men nu ser jag på Vasa med helt andra ögon, berättar Jenny. Alla nya kompisar och evenemang som ordnas för studerande gör Vasa till en verklig studiestad.

Jenny och Ann-Sofie fann varandra via kårverksamheten. Som styrelsemedlemmar i studerandekåren Novium ser studievardagen lite annorlunda ut jämfört med många andra studerande.

Hur ser kalendern ut denna vecka?

- Denna vecka är det styrelse-, ledningsgrupps- och utskottsmöten, seminarier, representationstillfällen, sitzande och kanslikaffe på agendan. Plus seminarier och praktik då, avslutar Jenny.

Läs mer om utbildningarna i Vasa.



Finskspråkiga Rosanne blir hälsovårdare på svenska



Även om du inte har svenska som modersmål kan du studera vid Novia. Rosanne Parikka, 23 år och hemma från Åbo, valde Novia trots att modersmålet är finska. 

- Svenskan har ändå varit en del av livet mer eller mindre hela tiden, allt från dagvård till högstadium har jag gått i svenskt språkbad. Men det är bara i skolan jag lärt mig svenska. Hemma har vi talat finska eftersom båda mina föräldrar är helt finskspråkiga, jag har inte heller haft intressen var jag skulle ha lärt mig svenska eller svenskspråkiga vänner innan jag började vid Novia. Trots det, har jag alltid tyckt om svenska språket. Kanske har det hjälpt lite att jag sett på svenska tv-serier, utan text, och läst svenska bloggar.  

Vilka utbildningsalternativ övervägde du efter gymnasiet?

- Jag funderade länge vad jag skulle studera och det tog några år efter gymnasiet innan jag sökte in till Novia.  Jag hade tidigare sökt in till psykologi- och journalistutbildningar, men jag insåg att det är inom sjukvården jag vill studera.  Hälsovårdare valde jag eftersom också min mamma är hälsovårdare, kanske blev jag inspirerad av henne.  Jag anser det viktigt att kunna svenska, och ville därför fortsätta studera på svenska. Dessutom drömmer jag om att arbeta i Stockholm en dag så då behöver jag faktiskt kunna svenska. 

Vad har varit det svåraste med att studera på ett annat språk än modersmålet?

- Även om jag gått hela min skolgång i svenskt språkbad, är det inte enkelt att studera på ett annat språk. Studierna har krävt dubbelt arbete av mig, men jag tror ändå att det är värt det. Att vara tvåspråkig för med sig så många fördelar, det har jag om inte annat märkt på mina praktikplatser. 

Hur är Åbo som studiestad?

- Åbo som studiestad är verkligen bra! Eftersom det är en av de största studiestäderna i Finland händer det något hela tiden. Det bästa med staden är att den ligger vid havet, den vackra naturen och skärgården nära inpå. Jag kommer från Åbo och har alltid bott här, och även om Åbo är fint året om så visar nog staden sin bästa sida på sommaren. Vi har Aura å och ”åbåtarna”, bra restauranger och caféer. Till mina smultronställen hör just skärgården eftersom jag brukar segla där med min familj och förstås alla vackra parker, speciellt Runsala naturpark. Jag tycker om utomhusaktiviteter, och de går bra att utöva i Åbo.

Läs mer om Novias utbildningar i Åbo.



Djur och lantbruk för Amanda i Raseborg



För Amanda Perälä är valet av bransch klart, lantbruk och djur är det hon vill arbeta med. Åbobon som snart fyller 23 år är inne på sitt tredje år av agrologstudier i Raseborg. Amanda är både djurskötare från Axxell och student från Kimitoöns gymnasium.

- Jag var ganska säker på att jag ville studera till agrolog efteråt. Det talades varmt om agrologstudierna och så fick jag en bra bild av stället när vi var på studiebesök, berättar Amanda.

Agrologstudierna tar fyra år och där ingår även två längre praktikperioder. I somras utförde Amanda 40 dagar specialiseringspraktik inom hästskötsel i Portugal och de återstående ca 60 dagarna av praktiken gör hon nästa sommar.

- Praktiken var ganska tuff både fysiskt och psykiskt, men väldigt lärorik.

Vad arbetar man med om man har en agrologutbildning?

- Det finns en hel del olika arbeten inom branschen: Man kan vara egenföretagare med gård, arbeta med odling, försäljning, rådgivning eller undervisning.

Vad vill du själv göra?

- Jag vill gärna jobba med nötkreatur och möjligtvis rådgivning. Tanken på att senare gå en utbildning i pedagogik och bli lärare känns inte helt omöjlig den heller.

Hur är det att studera i Raseborg och i Ekenäs?

- Det är en väldigt lugn stad där allt finns nära. Någon kanske tycker att det inte är den mest livliga och spännande staden men jag trivs perfekt. På Novia känner man varandra, det är lätt att hitta vänner och skapa nätverk. Gamla stan i Ekenäs är vacker och speciell. Vi har också Ramsholmen där man kan cykla, gå eller springa i vacker natur.

Läs mer om Novias utbildningar i Raseborg.



Kasper flyttade till Jakobstad från huvudstadsregionen



Kasper Dalkarl växte upp omgiven av kultur i Esbo, då båda föräldrarna var yrkesmusiker. Kasper visste tidigt att han ville bli fotograf, och valde att söka in till utbildningen medianom (YH), fotografering vid Novia i Jakobstad.

- Att flytta till Jakobstad var så klart en stor miljöförändring, men jag ser det inte som en dålig sak. I Jakobstad kan man cykla och gå till alla platser. Man behöver inte pendla med buss och tåg för att komma till skolan, vilket är skönt. Det är en liten stad, men personligen tycker jag den har allt jag behöver. Gemenskapen bland studeranden är väldigt bra, och den kommer väldigt naturligt med det gemensamma intresset för kulturen, berättar Kasper.

Berätta lite om studierna!

- Vi har fått undervisning i olika fotograferingstekniker och -stilar, både av våra lärare samt gästlärare. Som fotograf älskar jag att kombinera naturligt ljus med blixtljus, och att arbeta utomhus i olika omgivningar. Det är en väldigt praktisk utbildning och vi jobbar ofta i fotostudion på campus.

- Vi har också väldigt goda möjligheter till samarbete med studeranden från de andra utbildningarna, både inom Novia och med de andra högskolorna i Campus Allegro. Exempelvis deltog jag och två andra fotostuderanden i ett samarbete med studerande på Centria, då vi gjorde en modefotografering med temat Alice i Underlandet som publicerades i en italiensk modetidning. Bilderna har också ställts ut både i Finland och i Italien.

- Ett annat stort projekt jag har gjort var ett samarbete med HSS-media och hjälporganisationen Nada Nord. Jag ingick i ett reporterteam som reste till den grekiska ön Lesbos och rapporterade om  flyktingkrisen. Reportaget har fått stor synlighet då det fått pris i reportagetävlingar både i Finland och i Europa.

Vad hoppas du att du gör som utexaminerad?

- För två år sedan grundade jag mitt företag som frilansfotograf och jag kommer att fortsätta utveckla mig själv och utöka min kundkrets. Var jag kommer att vara stationerad efter studierna är väldigt öppet – jag kommer att befinna mig där det finns kunder och projekt. Med andra ord tror jag att det kommer att bli rätt mycket resande. Men det är det jag älskar med att vara fotograf – ingen dag är den andra lik. Man får träffa intressanta människor och se många platser man inte annars skulle se eller ha möjlighet att besöka!

Läs mer om Novias utbildningar i Jakobstad.