– Kollektivavtalen måste följas när en person är i ett anställningsförhållande. Det gäller även bemanningsföretagen. Däremot kan en ensamföretagare exempelvis städa för en femma i timmen. Det förvränger konkurrensen.

Han påpekar också att korta jobbprojekt som förmedlas i realtid inte är ett nytt fenomen. Exempelvis inom handeln är det vanligt att arbetsgivaren skickar ut ett sms och den som svarar först får uppdraget.

– Företagande innebär alltid en viss risk men även en möjlighet att tjäna en förmögenhet. Gällande inhopp är arbetstagaren upprepade gånger tvungen att vara utan inkomster och då flyttar risken över till arbetstagaren. Exempelvis får man inte betalt om man är sjuk.

Ett annat hot enligt Antila är att arbetsgivarna inte längre vill bygga enhetliga arbetshelheter och sysselsätta människor regelbundet. Dessutom har företagen ofta många inhoppare på sina listor och då är inhopparna tvungna att konkurrera mot varandra.

Lönsamheten ökar inte

Problemet som berör hela ekonomin är enligt Antila att korta projektjobb inte förbättrar lönsamheten.

– Kvaliteten på produktionen förbättras inte utan man sänker värdet på jobbet. Människors yrkeskunnighet ökar inte och deras fullständiga potential utnyttjas inte heller. Det är fel riktning eftersom det vore viktigt att investera på en ökning av förädlingsvärdet och innovationer.

Eftersom en del av plattformarna är globala företag måste en del av spelreglerna avgöras i större kretsar som EU eller i den internationella arbetsorganisationen ILO, anser Antila.

Flera experter

Uppdragen som förmedlas på plattformarna varierar från krävande expertuppdrag till mekaniskt klickjobb.

Att klicka in sifferserier eller känna igen mönster är exempel på rutinmässigt svärmarbete.

Äldre forskaren Mervi Hasu på Arbetshälsoinstitutet skulle gärna se att plattformarna koncentrerade sig på expertuppdrag i Finland. Ett sådant exempel är finska Solved, som förmedlar experter inom miljöfrågor.

– Motsvarande tjänster kunde finnas också i andra branscher.