Den 90-åriga sångaren, gitarristen och låtskrivaren hittades död i hemmet i Missouri i USA, meddelade polisen. Någon dödsorsak uppgavs inte. Polisen fick ett första hjälpen-larm till Berrys hem efter lunchtid och hittade honom livlös i bostaden. Återupplivningsförsöken gav inga resultat, skriver polisen på Facebook.

Charles "Chuck" Berry var en av den tidiga rockens stora låtskrivare. John Lennon sade en gång att om man var tvungen att hitta på ett annat namn för rock så skulle det vara Chuck Berry.

Berry skapade bland annat hitlåtarna Johnny B. Goode, Maybellene, Roll Over Beethoven och Rock and Roll Music. Han sågs också som gitarrsolots utvecklare och bland andra Eric Clapton och Keith Richards har nämnt honom som sin förebild.

Berry skrev sånglyriken så att också en vit publik skulle kunna ta den till sig, men ibland testade han gränserna för vad som ansågs lämpligt. Låten Brown Eyed Handsome Man anspelade på sexuellt intresse över rasgränserna, något som var explosivt sprängstoff på 1950-talet.

Musikaliskt kombinerade Berry med lätthet svart rhythm & blues med vit country.

Som scenartist uppfann Berry den berömda "duckwalken". Berry var känd för ett ombytligt humör, och nivån på hans konserter varierade mycket, från lysande till anspråkslös.

Uppträdde i Finland

Berry föddes i St. Louis 1926 och föll in på en brottslig bana som ung, men musiken räddade honom. Karriären öppnade sig i och med låten Maybellene 1955, och sedan följde den ena succén på den andra. Sångerna som spelades världen över bringade in pengar, men enligt artisten hamnade stora delar av intäkterna i fickorna på andra än han själv.

Otaliga artister har senare gjort egna versioner av Chuck Berrys sånger. Till exempel The Beatles spelade in Rock and Roll Music, och nästan alla aspirerande sologitarrister har spelat Johnny B. Goode.

Chuck Berry uppträdde flera gånger också i Finland.

Berrys kollegor i rockbranschen kan inte nog lovorda honom. Bruce Springsteen twittrar att Berry var den största gitarristen och låtskrivaren inom rocken någonsin. Kissgitarristen Paul Stanley kallar honom på Twitter "en ikon som få andra". Lenny Kravitz twittrar att "ingen av oss hade varit där vi är utan dig".

"Anammat och härmat"

– Han var väldigt betydelsefull. Han var en av dem som mobiliserade rock'n'rollen och rockmusiken då på 50-talet, och hur man ska skriva låtarna. Även gitarrspelen har han utvecklat, det här typiska Chuck Berry-riffen, som väldigt, väldigt många gitarrister har anammat och härmat, säger Stefan Wermelin.

– Han blev aldrig någon stor stjärna på egen hand, då trots att han är grundstommen för alla rocklåtar från "Johnny B Goode" och "You never can tell", som andra rockare gjorde hits ur.

Chuck Berry introducerades till skivbolaget Chess av bluesveteranen Muddy Waters. Chess gav ut Berrys debut "Maybellene" i maj 1955.

Sedan följde en lång rad numera klassiska inspelningar, till exempel "Roll Over Beethoven", "Rock and Roll Music", "Sweet Little Sixteen" och "Johnny B Goode", som spelades in 1955–1964.

Men Chuck Berrys största hit någonsin blev "My Ding-a-ling" från 1972, en låt som Chess tidigare vägrat publicera på grund av textens sexuella anspelningar.
Sörjer på Twitter
Hans medryckande musik byggde oftast på bluesens 12-taktsform, och de fyndiga texterna beskrev mycket bra tonåringarnas värld i 1950-talets USA, med bilarna, skolan, kärleken och generationsklyftan.

Med sitt karakteristiska gitarrspel har Chuck Berry varit den kanske främste stilbildaren för rockgitarrister.

Hans privatliv har varit kantat av personliga tragedier, bland annat med fängelsevistelser som följd. På 1960-talet dömdes han för att ha haft sex med en 14-årig flicka.

2014 belönades han med svenska Polarpriset, men var för sjuk för att själv komma till Stockholm för att ta emot sitt pris. Drottning Silvia och prinsessan Madeleine uteblev från utdelningen på grund av hans tidigare dom.
Den amerikanska kulturvärlden sörjer stjärnans bortgång.

"Chuck Berry dog. Det krossar mitt hjärta, men 90 är inte illa för rock and roll. Johnny B Goode för alltid.", skriver författaren Stephen King på Twitter.

Musikern Ryan Adams nöjer sig med en bild på Berry där han skriver "Vila i frid Chuck Berry." Singer-songwritern Ron Sexsmith skriver: "Vila i frid den store Chuck Berry".