Den pågående reformen gör det litet osäkert. Och 130 miljoner euro är mycket att ta i lån, det är tusen euro per österbottning. Men trots en del tvekan godkände Vasa sjukvårdsdistriktets fullmäktige på måndagen det så kallade Sotehuset.

- Det är otroligt osäkert. Men strävan för vårdreformen är att integrera vården. Då är det jättebra att vi har gjort det i god tid, sade Michael Luther (SFP).

Det är integrering Sotehuset handlar om (många i fullmäktige talade om att det borde heta till exempel "Vårdhuset"). Primärvård, specialistvård, socialvård, privat vård, psykiatrisk vård, allt ska finnas i samma, stora byggnad.

Trots att det handlar om en investering på 130 miljoner är det inte egentligen en utbyggnad. Det omfattar 30000 kvadratmeter, men samtidigt försvinner cirka 60000 kvadrat, som rivs eller tas ur bruk.
Förutom integrering och kundorientering ska Sotehuset också ge inbesparingar. På sikt kommer antalet vårdare att minska, dels på grund av effektivering, men också genom den kommande valfriheten i vården.

Sotehuset fick mycket beröm i vårdfullmäktige, men byggbeslutet mötte också motstånd. Tapio Nyysti (C) och Mari Lampinen-Tuomela (Saml) från Laihela ville vänta med beslutet och skicka ärendet tillbaka till styrelsen. Men de förlorade i omröstning.

På SFP-gruppens initiativ skärpte fullmäktige en skrivning om att närservicen ute i landskapet bör tas i beaktande. Det heter nu att planeringen av Sotehuset ska samordnas med behovet av närservice i landskapet.