Användare har möjlighet att aktivera ett begränsat läge för att filtrera bort innehåll på Youtube som anses stötande. Genom flaggande av användarna, åldersbegränsningar och andra signaler ska videotjänsten ge användarna ett flöde som inte ska uppröra. Tjänsten är inte någon nyhet. Men i och med att användare aktiverat läget har inlägg som behandlar hbtq-frågor filtrerats bort. Det här har upprört flera Youtube-profiler som vloggar om ämnet.

The Guardian skriver att Rowan Ellis, en känd profil på Youtube med närmare 25000 prenumeranter, är en av dem vars videor filtrerats bort. I en video hon laddat upp som reaktion på nyheten berättar hon att 40 av hennes videor filtrerats bort.

- Jag tycker att det är viktigt att reda på varför hbtq-innehåll har ansetts som olämpligt. Det här är någonting som är större än ett misstag som Youtube kan ha gjort som de märkt och ska fixa efteråt, säger Ellis i sitt videoinlägg.

Som svar på de starka reaktioner som uppstod på plattformen har Youtube via sitt Twitterkonto @YoutubeCreators förklarat filtreringen. De skriver i sitt inlägg att de är stolta över att representera röster som talar om hbtq. De hävdar att begränsat läge finns till för att filtrera moget innehåll för den lilla andelen av användare som vill ha en mera begränsad upplevelse.

De skriver också att hbtq-videor finns tillgängliga i läget, men att videor som behandlar mera känsliga ämnen kan falla bort. Youtube Creators beklagar eventuell förvirring. De avslutar inlägget med att de uppskattar återkopplingen och passionen för att göra Youtube till en inkluderande, mångsidig och lysande gemensamhet.