Konkurrenskraften kan förbättras bland annat genom att ta bort proppar på många banavsnitt. Det skulle till exempel vara motiverat att bygga en bana med stor kapacitet hela vägen mellan Helsingfors och Uleåborg. En utveckling av bannätet skulle förbättra inte bara godstransporterna utan också passagerartrafiken.

– Om de höghastighetståg som planeras i Sverige tas i bruk också i Finland så skulle en tågresa från Helsingfors till Tammerfors ta en timme, till Karleby 2,5 timmar och till Uleåborg 3,5 timmar. Det skulle också behövas ett entimmeståg till Åbo, säger WSP:s direktör Jorma Mäntynen i ett pressmeddelande.

Utredningen, som gäller också väg- och flygtrafiken samt hamnarna, har beställts av Trafikverket och olika intresseorganisationer.


Riksväg fyra norrut viktig

I utredningen konstateras att olika industribranscher använder trafiknätet på olika sätt och därmed betonas också vägnätets betydelse.

– Om förbindelserna inte fungerar fördröjs transporterna, de blir dyrare och producerar mera utsläpp. Det är livsviktigt att på samma sätt identifiera viktiga vägavsnitt och sätta dem i skick om vi vill vara en del av den internationella handeln och fortsätta att växa också under de närmaste årtiondena, säger Infra rf:s direktör Heikki Jämsä som har lett styrgruppen i utredningsprojektet.

Ett gott exempel på en viktig del av denna kedja är riksväg 4 från Jyväskylä norrut. Vägavsnittet utnyttjas av många industribranscher samt för livsmedelstransporter till tillväxtcentra.

Också företagen inom handeln behöver goda vägförbindelser.


Också mindre vägar bör sättas i skick

Behovet av att reparera vägar inskränker sig inte bara till riksvägarna utan också till vägar på en lägre nivå. Bland annat skogsindustrin behöver förutom järnvägen och riksvägarna mindre vägar för att få ut virket ur skogarna och till fabrikerna. Också hamnarna är en viktig del av transportkedjan.

Finlands täckande nät av flygplatser gömmer enligt utredningen också outnyttjade möjligheter. En utveckling av flygförbindelserna skulle stöda turismen och internationella företags intresse för att etablera sig i Finland.