Den dubbla världsmästaren Mika Häkkinen tror på finländsk framgång i VM-serien i formel 1.

Det är lätt att hitta motiveringar för det då både Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen kör för toppteam i VM-serien. Räikkönen kämpar om VM-poängen hos Ferrari och Bottas ska köra sin första säsong hos de senaste årens dominant Mercedes.

Med stöd av vintertesterna kör de båda finländarna med absoluta toppbilar när VM-serien inleds i Melbourne i helgen.

– Läget är idealiskt. Valtteri har en bra chans att vinna tävlingar och att uppnå otroliga prestationer, säger Häkkinen.

Han tycker även att det ser bra ut för Räikkönen. Häkkinen besökte testsessionen i Barcelona och blev imponerad av Ferrari.

– Förarna kunde köra in i kurvorna med mycket större självförtroende än förut. De tvingades inte var försiktiga inför bromsningarna, säger Häkkinen.

Ferrari var starkt i testerna, men Häkkinen lyfter fram att läget kan förändras snabbt om teamet startar svagt.

– Ferrari har pressen på sig i och med testerna. Om den första deltävlingen inte går som väntat på basen av testerna innebär det en stor besvikelse för hela teamet. Det kan påverka negativt och då kanske man tar förhastade beslut.

De största konkurrenterna för Bottas och Räikkönen är deras egna stallkompisar.

Mercedes Lewis Hamilton och Ferraris Sebastian Vettel är flerfaldiga världsmästare och starka namn i kampen om VM-titeln.

Bottas får värdefulla lärdomar av Hamilton.

– Valtteri har en vilja att lära sig och han kommer också att lära sig. Han ställs mot en riktigt tuff kille, säger Häkkinen.

Han vill inte spekulera i vilkendera av de två Ferrariförarna som har övertaget.

– Ferrari brukar först vilja se hur säsongen startar. Sedan börjar man satsa på den förare som visar framfötterna.

Själv jobbar Häkkinen för McLaren den här säsongen. Han vann två VM-titlar med McLaren i slutet av 1990-talet och nyligen värvade teamet honom för att ta hand om relationerna mellan McLaren och sponsorerna.

McLaren är inte vad det har varit. Det är en summa av många faktorer som lett till att McLaren blivit efter toppteamen.

– Jag tror att det blir en vändning, även om det inte är lätt. Läget blir inte bättre av att man bekymrar sig, säger Häkkinen.

Testerna förutspår inte en snabb vändning mot det bättre.

– Det krävs mycket stenhårt jobb, sammanhållning, motivation och problemlösning. Man måste hålla ögonen öppna och hitta de rätta personerna till att korrigera felen. De jobbar säkert redan nu för teamet, säger Häkkinen.

Även om McLaren inte ser ut att ta ett kliv mot det bättre har det skett förändringar jämfört med förra säsongen. Tack vare regeländringar har bilarna blivit snabbare och fästet bättre.

Häkkinen konstaterar att de högre hastigheterna i kurvorna kräver mycket av förarna.

– Förutom fysiken måste även den mentala sidan vara stenhård.