Det är säkert många som fortfarande minns Finlands senaste match i Turkiet – hösten 1998 i Istanbul.

Då vann Finland med 1–3 i EM-kvalet och förbundskapten Richard Möller Nielsen beskrev matchen som en av de bästa i hans karriär – det handlar alltså om samma man som sex år tidigare ledde Danmark till EM-guld.

”Vi smälte i det finska ångbadet.”

Så beskrev de turkiska medierna katastrofförlusten. Den finska bastukulturen var visst lite okänd för turkarna. Men hett var det under oktoberaftonen i Istanbul. Det fick Jonatan Johansson känna av redan långt före anfallaren satte sitt 0–2-mål.

– Vi höll på att bekanta oss med planen före matchen och då fick ”Tintti” ett mynt i huvudet, säger Lennart Wangel, som var landslagschef redan då.

Mittfältaren Jari Ilola, som gjorde sin andra landskamp, minns hur han häpnade över den fyra timmar långa bussresan genom trafikkaoset från hotellet till stadion. Och att ta sig in på stadion var också ett äventyr.

– Kravallpoliserna skyddade oss med sina sköldar. Uppvärmningen måste ske mitt på planen eftersom det regnade mynt från läktaren, säger Ilola.

Myntregnet ändrade riktning efter slutsignalen, som kom efter en märkligt lång tilläggstid. Tanken var antagligen att Turkiet skulle kvittera, men i stället kunde Jari Litmanen punktera med 1–3.

– Publiken applåderade oss och poliserna skyddade de turkiska spelarna i stället. Rollerna blev ombytta, åskådarna började stena de egna, säger Ilola.

Finland tog sin första seger över Turkiet i mästerskapskval hösten 1984. Då handlade det om VM-kval och segersiffrorna i Antalya skrevs 1–2.

Det är samma ort där Finland på fredagskvällen strävar efter att fortsätta framgångarna i Turkiet. Stadion i Antalya är inte en likadan häxkittel som den i Istanbul, men publiken håller lika hårt på de sina.

– Publiken sjöng på läktarna redan sex timmar innan matchen började, säger Olli Huttunen som vaktade målet i segermatchen 1984.

Trots oljudet ledde Finland med 0–1 i halvtid.

– Vi spelade bra. Sedan blev det elavbrott i omklädningsrummet i halvtid, säger Huttunen med ett skratt.

Några elavbrott blir det knappast på nya stadion i Antalya, med plats för 32 000, men stämningen lär blir som den var 1998 och 1984.

– Även om allt inte går helt perfekt till är det fint att de hejar på spelarna och största delen av supportrarna beter sig fint, säger Wangel.

Tre segrar och två oavgjorda i Turkiet

• Finlands landslag har spelat följande matcher i Turkiet:
  • 6 april 1977, seger med 1–2 i Ankara (landskamp)
  • Finland ligger under i halvtid, men mål av kaptenen Matti Paatelainen och Jyrki Nieminen ger seger. Publik: 45 000.
  • 31 oktober 1984, seger med 1–2 i Antalya (VM-kval)
  • Ari Hjelm sätter 0–1 i 10:e minuten och Mika Lipponen 0–2 i 68:e minuten. Finland toppar kvalgruppen, men slutar fjärde. Avståndet till Nordirland, som tar sig till VM-slutspelet 1986, blir futtiga två poäng.
  • 12 februari 1992, 1–1 i Adana (landskamp)
  • Juha Karvinen kvitterar inför 25 000 åskådare med en frispark i 75:e minuten. Det handlar om en vinterlandskamp utan proffsspelare.
  • 12 februari 1997, 1–1 i Denizli (landskamp)
  • Lagkaptenen Jari Litmanen ger Finland ledningen i 17:e minuten, men Turkiet kvitterar före paus. Målvakten Kari Laukkanen gör sin 48:e och sista landskamp och Antti Niemi hoppar in i stället för Laukkanen i andra halvlek.
  • 14 oktober 1998, seger med 1–3 i Istanbul (EM-kval)
  • Mixu Paatelainen gör mål i 5:e minuten, Jonatan Johansson utökar ledningen i 51:a minuten och Litmanen sätter det tredje målet på tilläggstid. Finland stiger till delad kvalgruppledning med Turkiet, men vinner bara en av de återstående matcherna och slås ut från EM 2000.