Hur ser ni på att få ett sådant här hederspris?

- Det känns fint att också det här området inom teaterns verksamhet får uppmärksamhet. Det sporrar oss och är ett bevis på att vi gör ett viktigt arbete.

Vilka publikarbeten är aktuella på Wasa Teater just nu?

- Till clownföreställningen om Finlands historia har vi utarbetat ett studiematerial för skolorna och håller workshoppar där de unga får reflektera kring hur historien formar vår identitet. De ämnen vi tar upp är alltid tematiskt kopplade till skolornas läroplan. Publikarbetet som hör till familjepjäsen "Aladdin" handlar om värdegrunder och kulturell mångfald. I vår ordnar vi dessutom några familjelördagar där deltagarna får gå en äventyrsbana och leta efter skatter.

Till vilka pjäser gör ni publikarbeten?

- Numera ordnas det publikarbete i samband med nästan alla pjäser på teatern. Publikarbetet riktar sig till besökare i olika åldrar, från daghemsbarn till högskolestuderande. Vi samarbetar mycket med skolor och lärare, till exempel kring studiematerial och workshoppar om pjäsernas innehåll. Tack vare ett välutvecklat nätverk med pedagogombud förs teater och drama in i undervisningen.

Kan också den som inte längre går i skola eller studerar ta del av publikarbetet?

- Det kan man göra till exempel via aktiviteter som temaguidningar, öppna repetitioner och teatermingel. Vi erbjuder också utbildningspaket till företag där man använder teaterns verktyg för att ta upp ämnen som kreativt tänkande, ledarskap och teamwork.

Ni har utarbetat något kallas känslokort?

- De är en del av det pedagogiska material vi utarbetat. Känslokorten används i övningar för att lära barn och ungdomar att identifiera, uttrycka och hantera känslor av olika slag.