– Det viktigaste för SFV just nu är att på bästa sätt stödja och stärka den svenska skolan i Finland. Grunduppdraget är lika brännande aktuellt som när SFV grundades, säger nyvalda SFV-ordföranden Wivan Nygård-Fagerudd.

I februari gick vågorna kring SFV höga när det skrevs om att föreningen renoverat en lyxbostad i Helsingfors centrum för kanslichefen Johan Auras privata bruk. Nygård-Fagerudd anser att incidenten påverkat föreningen på två sätt:

– Det har dels flyttat fokus från allt det goda arbete som görs men så har det också triggat oss som är verksamma att mer aktivt berätta om vad som görs, säger hon.

Fagerudd-Nygård säger att SFV ska fortsätta med de satsningar som riktar sig till skola, bildning, utbildning och kultur på svenska. Hon påpekar att SFV ju inte är en fond, utan en förening som både delar ut understöd och ordnar har egen bildningsfrämjande verksamhet.

– En verksamhet som berör väldigt många finlandssvenskar är SFV:s studiecentral som tillsammans med andra organisationer ordnade mer än 800 kurser med drygt 16 000 deltagare i hela Svenskfinland i fjol, säger hon.

Mer samarbete och större öppenhet

Som ordförande vill Nygård-Fagerudd fördjupa samverkan mellan SFV, lärarutbildningar och utbildningsarrangörer runtom i Finland.

– Det behövs kvalitetssatsningar på lärarutbildning och lärarfortbildning. Och så behövs det projekt så att den finlandssvenska skolan ligger i framkant, säger hon.

Nygård-Fagerudd vill också jobba för en bättre förvaltning. Ett första initiativ kommer att vara att bereda ett förslag till nästa årsmöte om att tillsätta en valberedning

– Jag tror det kan vara till fördel att flytta det förberedelsearbetet utanför styrelsen. Det är också ett steg mot en större öppenhet, säger hon.

Under det gångna verksamhetsåret har SFV gjort en storsatsning på att förbättra sin synlighet. Nygård-Fagerudd berättar att föreningen har öppnat nya lokaler på gatuplan både i
Åbo och i Vasa. Förutom service erbjuds finlandssvenska föreningar fritt mötesrum där, vilket också är fallet på G18 i Helsingfors.

– Sedan är det förstås upp till idérika personer runtom i Svenskfinland att lägga fram idéer projekt inom ramen för det som SFV ska verka för. När vi får in sådana ansökningar, stöder vi dem mer än gärna, säger Nygård-Fagerudd.