Obamas plan gick ut på att utsläppen från amerikanska kraftverk ska minskas ordentligt. Målet var att USA:s koldioxidutsläpp senast 2030 skulle minska med en tredjedel från nivån 2005.

Planen hann aldrig förverkligas eftersom den ledde till flera rättsprocesser som fortfarande pågår. Experter anser att planen hade varit synnerligen viktig för att USA ska kunna nå utsläppsmålen i klimatavtalet från Paris.

"Skapar jobb"

Scott Pruit som är chef för USA:s miljövårdsmyndighet EPA sade till tv-kanalen ABC att Trumps order återskapar jobb inom kolindustrin.

– Den förra regeringens strategi var synnerligen negativt inställd till fossila bränslen. Så i det här fallet håller Trump sitt löfte till amerikanerna om att skapa nya jobb, sade Pruit.

Pruit utnämndes av Trump och inledde sitt jobb förra månaden. Pruit har nära kopplingar till olje- och gasindustrin och han har påstått att klimatförändringen är en bluff. Då Pruit var justitieminister i delstaten Oklahoma drev han många rättsprocesser mot EPA och krävde att myndighetens befogenheter borde minskas kraftigt. (FNB–AFP)