Målet är nya jobb och ett USA som är självförsörjande när det gäller energi. Men miljö- och hälsokonsekvenserna blir förödande, varnar aktivister.

Presidenten "misslyckas med att visa ledarskap när det gäller att skydda amerikaners hälsa, miljön och ekonomin", säger Andrew Steer, vd för den globala forskningsinstitutionen World Resources Institute i ett uttalande. Organisationen NextGen Climates ledare Tom Steyer kallar Trumps initiativ för ett "övergrepp", enligt nyhetskanalen CNN.

Står i vägen?

Men Vita huset, som sent på måndagen informerade om den presidentorder som Trump ska skriva under på tisdagen, har en annan syn: Rent vatten och ren luft är angeläget, men viktigare än klimatlagar är att skydda amerikanska jobb. Det bästa sättet att värna om miljön är att ha en stark ekonomi, hävdade en tjänsteman.

Nyhetskanalen Fox News rapporterar att Trump planerar att tillfälligt stoppa, häva eller utvärdera mer än ett halvt dussin lagar och beslut som företrädaren Obama fattat.

Bland annat ska klimatförordningen Clean Power Plan, som begränsar de klimatpåverkande utsläppen från koleldade kraftverk, utvärderas och Obamas treåriga stopp för kolbrytning på statlig mark hävas. Presidentbeslut som handlar om att hantera det ökade hotet från och skapa en beredskap för klimatförändringar ska också rivas upp.

Vidare får alla federala myndigheter i uppdrag att identifiera reglering som står i vägen för "amerikanskt oberoende på energiområdet". Huruvida USA ska dra sig ur det globala klimatavtal som slöts i Paris 2015 har man dock ännu inte fattat beslut om.

Kritiserade Obama

Presidentbesluten ska skrivas under på miljömyndigheten EPA, som Trump utsett klimatskeptikern Scott Pruitt att leda. Enligt Vita huset kommer åtgärderna att bidra till att hålla nere energipriserna samt stimulera ekonomin och jobbtillväxten.

Under fjolårets valrörelse kritiserade Trump Obamas "jobbdödande" klimatdekret och lovade att värna om kolindustrin och öppna för mer olje- och naturgasutvinning. Presidenten har kallat växthuseffekten för "skitsnack" och klimatförändringar för "en bluff som hittats på av kineser" – trots att konsensus råder bland världens klimatforskare om att det är människans klimatpåverkande utsläpp som ligger bakom den globala uppvärmningen.

Den Vita hustjänsteman som på måndagen informerade om den kommande presidentordern sade dock att presidenten tror att människan ligger bakom klimatförändringarna.