I fjol stod centern Petra Nieminen för ett mål och två assist i VM. I år ska det gå bättre.

– Förra säsongen kändes det som att jag bara klarade av att spela på en bra nivå i tio sekunder per byte. Skickligheten räckte till för internationella matcher redan då, men orken tröt. Nu orkar jag bättre, säger 17-åriga Nieminen.

Hon har inte bara gjort framsteg i fysiken sedan förra årets VM.

– Jag har också utvecklat mina förberedelser och under matchens gång bryr jag mig inte längre om skrik från läktaren, säger Nieminen.

Hon gör sin andra säsong i FM-serien, där hon spelar för akademiklubben Team Kuortane. Hennes landslagssaldo är utmärkt – 6 mål och 4 assist på 11 matcher.

Innan Nieminen började på idrottsgymnasiet i Kuortane spelade hon med pojkjuniorer i Tappara.

Flytten från Tammerfors till Kuortane har gett henne bättre förutsättningar att utvecklas.

– Träningarna, bostaden och skolan finns inom ett litet område, så verksamheten blir effektiv. Jag får träna två gånger om dagen och det är lätt att kombinera ishockeyn och studierna.

USA och Kanada är alltid storfavoriter till att göra upp i final i alla stora turneringar. Sverige och Finland är steget efter, men kan i enstaka matcher mäta sig med dominanterna.

– Det hänger ofta på ett mål och när chansen kommer ska man ta den. Vi har många målgörare i laget, så nu ska vi nog lyckas, säger Nieminen som gjorde mål mot Kanada i förra årets VM.

VM är säsongens klart viktigaste turnering, men bland spelarna är det många som har karriärmål som ligger längre fram i tiden.

Nästa år är det vinter-OS och Nieminen siktar på att vara med där för att sedan genomföra studentexamen några månader efter resan till Sydkorea.

Många damer slutar redan i 20-årsåldern för att koncentrera sig på ett civilt jobb, men det finns också ett annat alternativ – universitetshockey i Nordamerika.

– Jag ska säkert dit efter gymnasiet. Där tränar man mycket på is och det är fler matcher än i Finland, säger Nieminen.

VM för 18:e gången

  • VM börjar på fredag och avslutas på fredag nästa vecka.
  • VM har spelats 17 gånger och Finland har vunnit 11 bronsmedaljer. De övriga sex gångerna har Finland slutat fyra.
  • Finlands placeringar i de fem senaste VM-turneringarna (2016–2011, inget VM under OS-året 2014): 4, 3, 4, 4, 3.
  • 17 spelare som spelade i 2016 års VM är med i truppen även nu. Från bronslaget 2015 finns fortfarande 14 spelare med.
  • Riikka Välilä är med sina 43 år äldst i laget. Petra Nieminen, 17 år, är yngst. Båda är anfallare.
  • Finland möter Kanada, Ryssland och USA i gruppspelet, där de bäst rankade lagen tillhör samma grupp och gör upp om två direktplatser i semifinal. Trean och fyran går till kvartsfinal där de två bästa i B-gruppen (Sverige, Tyskland, Schweiz, Tjeckien) står för motståndet.