Dammhalten i Vasaluften pendlar just nu mellan låg på nätterna och hög på morgonen och på kvällen, visar Meteorologiska institutets luftkvalitetsportal.

Dammhalten stiger avsevärt när rusningstrafiken intar stadens gator vid 16-tiden på eftermiddagen och stiger fram till klockan 21 på kvällen. Det är det torra vädret och vinden som ställer till det, dammet yr överallt. Men enligt Björn Gustafsson, arbetsledare för gatuunderhållet i Vasa stad, siktar man nu på att börja skölja gatorna och putsa bort gruset på måndag nästa vecka.

– Om det här vädret håller i sig och det inte blir några rejäla minusgrader på nätterna står våra maskiner beredda att börja putsa första gatan på måndag. Om vi startar då kommer vi att vara klara om cirka fem veckor, säger Gustafsson.

Enligt Gustafsson har man redan testat maskinerna och kollat att de fungerar som de ska.

– Det finns ännu is här och där utanför centrum men vi kommer ändå att köra i gång. Vi tänkte börja putsa gatorna i Vasklot och sedan centrum och Brändö. Sedan tar vi stadsdelarna utanför centrum.

Den enorma grusmängden som nu täcker stadens gator är enligt Gustafsson inget problem.

– Det är dammet som oroar mig. Det bästa som kunde hända att nu är att det skulle komma duggregn innan vi börjar arbetet. Dammet skulle inte spridas så snabbt då.

För att gatupustningen löper så smidigt och snabbt som möjligt säger Gustafsson att alla bilister bör flytta sina fordon från gatorna om de ser att putsningen är i gång.

– Man ska inte heller köra för nära våra maskiner. Det kan flyga gruskorn medan arbetet är i gång.