Den åtta månader långa utbildningen blir en del av Vasa yrkeshögskolas utbildningar i social- och hälsovård. Den är särskilt anpassad för personer som redan befinner sig arbetslivet, i synnerhet de som arbetar med barn- och familjetjänster.

– Utbildningen ska ge dem verktyg att arbeta enligt nutidens arbetsmiljö inom barnomsorg. Studerandena ska direkt kunna praktisera de som de lärt sig genom utbildningen i arbetslivet, säger Ulla Isosaari, utbildningsansvarig för det sociala området vid Vasa yrkeshögskola.

Den 30 studiepoäng breda utbildningen består av sju olika studieavsnitt. I utbildningens innehåll koncentrerar man sig på arbetsformer och metoder inom barnomsorgen och hur de kan utvecklas för att möta klienternas behov. Tyngdpunkt ligger även på hur man kan utnyttja nätverk från andra branscher.

– De studerande lär sig att utveckla sitt dagliga arbete. De får också knyta kontakter till olika experter vars kunskap kan vara värdefull, säger Isosaari.

Utbildningen består av olika studieformer, både föreläsningar, distansstudier, grupparbeten och individuell handledning.

Ansökningen till den nya utbildningen inleds på måndag nästa vecka och pågår till den 12 maj. Studietiden inleds den sista augusti i höst och avslutas i april 2018.

Undervisnings- och kulturministeriet understöder utbildningen som förverkligas i samarbete med yrkeshögskolan Novia, yrkeshögskolan Diakonia och Åbo och Tavastehus yrkeshögskolor.