Förra kommunalvalet var det första efter att Vörå-Maxmo och Oravais slogs ihop 2011. Sedan dess har det varit turbulent i kommunen. Kommundirektören Christina Båssar valde att avgå efter en förtroendeutredning och Rainer Bystedt (SFP) petades från posten som styrelseordförande.Turbulensen har satt sina spår. Det syntes bland annat nu under hösten när det var dags att nominera kandidater till kommunalvalet. Det var ett tag oklart om SFP:s tre lokalavdelningar skulle kunna presentera en gemensam kandidatlista.

Frågan är hur allt detta har påverkat väljarna. Får de sittande ledamöterna förnyat förtroende eller vill väljarna se nya, friska vindar?

Två nyckelpersoner i Vöråpolitiken, kommunfullmäktiges ordförande Katarina Heikius och kommunstyrelsens ordförande Stig Svens, har dessutom valt att kliva åt sidan. Det betyder att ett par hundra röster ligger och flyter.

Intressant blir också att se hur det går för Rainer Bystedt. I förra valet blev han röstkung med 234 röster. Blir han det igen?

Den senaste tiden har skolfrågan varit den heta potatisen. Politikerna är överens om att något måste göras åt undermåliga Koskeby skola. Men blir det ett nybygge eller en renovering?

Det ska nya fullmäktige ta ställning till. Likaså hamnar frågan om huruvida det ska byggas en ny stor centrumskola på det nya fullmäktiges bord. Valresultatet är alltså avgörande för skolornas framtid.

Precis som förra gången ställer också Samlingspartiet och Vänsterförbundet upp kandidater, men inte Kristdemokraterna.

Det blir speciellt intressant att se hur det går för SDP. Carina Smeds, som knep partiets enda plats i fullmäktige i förra valet, ställer inte upp i år.