Klockan 19 kom de första deltagarna till Malakta i Malax. Bland deltagarna fanns såväl kandidater som väljare. Minna Söderholm ställer upp för första gången i kommunalvalet. Hon tyckte att spänningen fanns i luften från första steg innanför dörren.

- Det är häftiga diskussioner på gång men stämningen är otroligt varm. Så gott som alla ser på sin telefon för att följa med resultatet. Enligt förhandsrösterna verkar det gå bra för mig och det känns fantastiskt, säger Söderholm.

Hon hoppas på att SFP ska lyckas få ett till mandat i valet i Malax. Hon tycker att det finns ett stort intresse i kommunen för att få sin röst hörd.

- Jag anser att många är intresserade. Senast i går var vi ute i kommunen för att höra vad invånarna hade för tankar. Vi har tävlat mot många saker, bland annat kan vädret påverka hur många som engagerar sig i diskussionen, säger Söderholm.

En annan som ställer upp för första gången är Johan Bergqvist. Han var nervös i början av kvällen men det lättade efter en stund.

- Jag kanske inte blir invald första gången, det är så många som ställer upp. Men genom det här får jag se vad jag går för. Jag är dock tacksam för det stöd jag har fått, säger Bergqvist.

Det verkar finnas ett stort engagemang bland Malaxborna enligt flera deltagare på valvakan. Det beror till stor del på de reformer som är på gång enligt Folke Storbacka, som ställer upp för femte gången i valet.

- Social- och hälsovårdsreformen är något som väckt debatten i kommunen. Förhandsrösterna var flera än senaste gången men här i kommunen har vi en tradition att vi röstar på valsöndagen. Överlag har vår kampanj varit positiv och det har funnits en stor kamratskap, säger Storbacka.

Mia West, som ställer upp för första gången, tycker också att rivaliteten varit minimal.

- Vi har varit som en stor familj under valkampanjen. Man önskar att alla skulle kunna bli invalda, säger West.