Med Joakim Strand som röstmagnet i helt egna sfärer, med över 4 000 personliga röster, lyckades SFP överträffa alla förväntningar och stärka sin position som största parti Vasa.Samtidigt ledde regeringens maktpolitik, att placera den omfattande jouren i Seinäjoki, som väntat till att såväl Samlingspartiet, Sannfinländarna som Centern tappade mandat lokalt.

För Samlingspartiets del kan vi tala om ett katastrofval. Centern har däremot alltid varit en marginell aktör i Vasa.

SDP som oppositionsparti och Vasaförespråkare i jourfrågan kunde i stort hålla positionerna. SFP fick hela 19 mandat (+4) medan Samlingspartiet tappade 6 mandat och har nu 9 mandat. Sannfinländarna tappade 3 mandat.

På det nationella planet var det Samlingspartiet som blev det stora kommunpartiet, följt av SDP och Centern. Däremot lyckades inte Sannfinländarna genom sin ordförandekamp engagera sina väljare och partiet tappade rejält jämfört med valet 2012 då man samlade 12,3 procent av rösterna.

De gröna gick ungefär lika mycket framåt som Sannf backade och lockade rejält över 12 procent av väljarna.

Att SFP:s skulle ha framgång i Vasa var väntat, men inte en brakseger. Man måste komma ihåg att antalet mandat detta val minskade till 59, efter att valet 2012, som ett resultat av kommunsammanslagningen mellan Vasa och Lillkyro, ökat från 51 till 67. Att SFP trots detta kunde utöka antalet mandat i Vasa är anmärkningsvärt.I valt 2012 samlade SFP 22,5 procent av rösterna och nu 29,9 procent.

Orsakerna är i huvudsak två: Samlingspartiets agerande i jourfrågan och Samlingspartiets mindre lyckade kandidatnominering.

Däremot var det väntat att Joakim Strand skulle bli den stora röstmagneten i Vasa. Det är med visshet gränsande sannolikhet att Strand lockat väljare över parti- och språkgränserna och då i första hand från Samlingspartiet.

Lika väntat var att SDP:s Kim Berg, en av frontfigurerna i jourfrågan, skulle bli en av sitt partis röstmagneter. Men att han skulle samla över 1 000 röster är otroligt. En intressant notering är att riksdagsledamoten Maria Tolppanen, som under mandatperioden bytte läger från Sannfinländarna till SDP, tappade rejält liksom förra valets röstdrottning, europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri.

Det var också väntat att kommunalvalet denna gång skulle bli en utmaning för Samlingspartisterna i Vasa. Denna stora röstmagneten 2012, Markku Mäntymaa, avled under mandatperioden, och partiet lyckades inte i sin kandidatnominering hitta någon med samma grundmurade popularitet som ”Mape”. Dessutom röstade partiets riksdagsledamot från Vasa, Susanna Koski, med regeringen och för Seinäjoki i jourfrågan. Marko Heinonen, som sedan senaste riksdagsval fört en målmedveten kampanj, fick som väntat mest röster av Samlingspartister, medan Susanna Koski lyckades öka sina 220 röster från valet 2012 en aning.

Det var också väntat att Sannfinländarna, efter Tolppanens sorti, skulle backa i detta val. Från 9 mandat förra valet har man nu 6 mandat.

De Gröna hade ambition att följa upp medvinden på nationell nivå genom att få fler mandat också i Vasa, och lyckade öka med ett mandat, från tre till fyra.

För Vasas del innebär SFP:s seger och Samlingspartiets flopp att Joakim Strand troligen fortsätter som fullmäktigeordförande medan SDP med sina 12 mandat tar över ordförandeklubban i stadsstyrelsen efter Samlingspartiet.

Det torde innebära att SDP:s Anita Niemi-Iilahti blir ny stadsstyrelseordförande.

Samtidigt innebär valresultat att SFP och SDP tillsammans har majoritet i fullmäktige med 31 av de 59 mandaten.

I Korsholm var den stora frågan hur maktkampen mellan självständighetsförespråkarna och kommunfusionsanhängarna slutar. Det tredje lägret utgörs av politiker som vill vänta och se hur vård- och landskapsreformen utfaller, hur den påverkar kommunen, och först efter det ta ställning.Självständighetsförespråkarnas Michael Luther, som valet 2012 var röstmagnet med 767 röster, var återigen den populäraste kandidaten med sina 523 röster. Precis som 2012 placerade sig Carola Lithén tvåa. Det innebär att Luther fortsätter som styrelseordförande och Lithén som fullmäktigeordförande om de så önskar.

SFP har nu 35 av de 43 platserna i Korsholmsfullmäktige efter att ha vunnit två tilläggsmandat, och inom SFP verkar 21 ledamöter förespråka självständighet. Återstår så representanterna för de övriga partierna, men också de är delade.

Den ställvis hätska diskussionen i Korsholm höjde ändå valdeltagandet från 67,3 procent 2012 till 70,9 procent denna gång.

Också i Vasa ökade valdeltagandet från 58,4 procent vid valet 2012 till 60,6 procent denna gång.

I det korta perspektivet innebär valresultatet inga större förändringar i samarbetet mellan kommunerna i Vasaregionen, allt fortsätter som förr.

Valdeltagandet är i sig en besvikelse. Med så många viktiga frågor på agendan hade man hoppats att väljarna haft större intresse av att påverka sin framtid. Det skulle också ha gett de kommande beslutet en större legitimitet.