– Han kommer sitta inlåst för resten av sitt liv, sade polisens biträdande kommenderingschef Jan Evensson till SVT på söndagskvällen.

Jan Evensson medverkade under kvällen i tv-programmet Agenda där han sade att polisen är "ganska övertygad" om att den anhållne 39-åringen är helt rätt person.

Den andra personen som anhållits är skäligen, den lägre misstankegraden, misstänkt för terroristbrott genom mord. Personen anhölls på söndagsmorgonen och sitter nu i häkte.

Den misstänkte har tilldelats advokaten Johan Åkermark som försvarare. Åklagarmyndigheten vill i övrigt inte kommentera ärendet.

Skulle utvisas

Den misstänkte gärningsmannen som sitter anhållen sedan tidigare, en 39-årig man från Uzbekistan, sökte 2014 uppehållstillstånd i Sverige men fick avslag. Mannen sökte också asyl i Sverige. Ärendet överlämnades från Migrationsverket till Stockholmspolisen då mannen avvikit. Det följde då inte med några särskilda uppgifter från Migrationsverket eller Säkerhetspolisen. Den 27 februari i år efterlystes mannen.

39-åringens försvarsadvokat Johan Eriksson säger till TT att inga nya förhör hölls med hans klient under söndagen. Nu avvaktar de åklagarens häktningsframställan.

– Om åklagaren beslutar att begära honom häktad så gör han det i morgon, skulle jag tro.

Risk för hämndaktioner

39-åringen har enligt polisen visat intresse för extrema organisationer, däribland IS, och utredningen om möjliga medhjälpare fortsätter. Polisen ser ingen konkret risk för fler attentat men däremot varnar Säpo-chefen Anders Thornberg för att personer och grupperingar kan försöka hämnas efter dådet på Drottninggatan. Han nämner bland annat att Säpo följer den svenska vit makt-miljön.

– Vi måste spana och ingripa innan något händer, säger Thornberg i Agenda.

Thornberg fick också frågor om varför Säpo inte berättat att man fått information om den terrormisstänkte 39-åringen.

– Vi får mängder med underrättelseinformation om mängder av individer varje dag, säger han och konstaterar att uppgifterna inte gick att gå vidare på.

Alla offer identifierade

Två svenska, en belgisk och en brittisk medborgare miste livet i terrordådet, uppger polisen som inte vill gå in på närmare detaljer kring deras identiteter.

Brittiska myndigheter har dock gått ut med att den brittiske medborgaren är en 41-årig man.

Belgiens utrikesminister beklagar förlusten av den belgiska medborgaren och skriver på Twitter: "Vi har tyvärr förlorat en landsmaninna i attentatet i Stockholm".

Nio patienter vårdas fortfarande på akutsjukhus. Fyra av dem är allvarligt skadade och två av dem vårdas på intensivvårdsavdelning. Under söndagen kunde det barn som vårdats med lindriga skador efter attacken skrivas ut, uppger Stockholm läns landsting.

Omkring 500 förhör

Polisen har gjort husrannsakningar och cirka 500 förhör har genomförts. Dessutom har ett 40-tal digitala bevis, främst filmer, samlats in.

Fler personer än de två anhållna sitter frihetsberövade, men polisen är förtegen om detaljerna och ville under en presskonferens på söndagen bara bekräfta att "ungefär fem, knappt fem" är frihetsberövade.