Felet rättades till efter 15 minuter, men det uppmärksammade inte ÖT, som publicerade den första listan av invalda som gick ut då 100 procent av rösterna var räknade i Nykarleby.

– Vesterqvist hade nummer 52 och den siffran skrevs felaktigt in i stället siffran fem, som var det korrekta antalet röster Vesterqvist fick i centrum, säger Mikael Eklund, ordförande i centralvalnämnden.

Vesterqvist fick totalt 27 röster och blev inte invald. I stället var det Robert Blomqvist från samma by, eller Storsved, som med 65 röster lyckades med ett inval på sitt första försök då han tog SFP:s sista mandat. Jan-Erik Frostdahl är första reserv med 62 röster, vilket är fyra färre röster än han fick i förra valet då han blev invald.

Tre män, eller SFP:arna Stefan Sandin från Jeppo och Roy Björkman från Socklot, samt Jeppobon och SDP:aren Ronny Norrgård, lyckades inte med ett återval och trillar ur fullmäktige, som därmed får 12 nya ledamöter.

Kvinnornas antal i fullmäktige stiger med två till tio. Fördelningen av de 27 mandaten räknat per kommundel är; centrum 12, Munsala 8, landskommunen 4 och Jeppo 3 mandat. Centrum fördubblade därmed sina mandat medan Jeppo och landskommunen förlorade tre mandat vardera.

Centralvalnämnden inledde på måndag morgon kontrollräkningen av alla röster.

– Först på onsdag kväll fastsälls valresultatet, säger Gunilla Kvist.

Om några kandidater efter kontrollräkningen slutar på samma röstetal är det lotten som avgör. I dagsläget skiljer till exempel endast tre röster mellan Blomqvist och Frostdahl, den ena invald och den andra första reserv.