Expressen skriver att den misstänkta fyrabarnspappans familj är kvar i Uzbekistan. Han ska ha kommit till Sverige 2014 och ansökt om uppehållstillstånd. Han fick avslag på sin ansökan förra sommaren. I december fick han fyra månader tid på sig att lämna landet. När han inte gjorde det efterlystes han i februari.

Mannen uppges ha delat jihadiströrelsen IS propagandafilmer på Facebook flera gånger. Expressen citerar ryska medier som uppger att han före attackerna diskuterat med IS-anhängare på nätet och bland annat frågar hur man tillverkar en bomb. Efter attacken ska han ha klagat över att han inte lyckades köra på fler människor.

En bekant till den misstänkta berättar för Aftonbladet att mannen inte verkade vara religiös och inte talade om politik eller religion.

Pierre Svensson, som anställde 39-åringen genom ett bemanningsföretag i fjol för att göra asbestsaneringar, beskriver honom som reserverad.

– Han stack inte ut. Han gjorde sitt jobb. Man kan inte säga att han var social. Vi sade till honom vad som skulle göras, och så gjorde han det. Han kunde inte mycket svenska, säger Svensson till nyhetsbyrån AFP.