På måndagen tävlade Pensalabördige Mattias Åhman i tävlingen Årets kock i Peurunka Spa nära Jyväskylä. Han var först ut av de tävlande och matlagningen gick rätt bra, tycker han.

– Överlag är jag nöjd. Visst finns det småsaker jag kunde ha gjort bättre men det är ju bara sådant jag själv märker. Det var hårt tidsschema men jag lyckades få allt på tallriken.

De tävlande hade två uppgifter att utföra, dels en förhandsuppgift på gris och dels en överraskningsrätt.

– Vi fick välja mellan att göra en varmrätt av grönsaker eller en fiskrätt. Jag körde på det vegetariska alternativet och gjorde en rätt med rotselleri, säger Åhman.

Hur känns det nu efteråt?

– Jag är hur lugn som helst. Det är över nu och jag kan bara vänta på resultatet.

Vad betyder den här tävlingen för dig som professionell kock?

– Den betyder hur mycket som helst. Vinnaren av Årets kock får alla arbetsmöjligheter i världen.

Resultatet kommer klockan 22 i kväll.