Polisen är säker på sin sak: Det är han som körde lastbilen. Men förundersökningen kan ta ett år att slutföra.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman har lämnat in en häktningsframställan till Stockholms tingsrätt, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Häktningsförhandlingen kommer att äga rum på tisdagen. Det är ännu oklart vilken tid den hålls.

– När det gäller utredningsläget känner jag mig väldigt trygg över att vi har rätt gärningsman som körde lastbilen, säger rikspolischef Dan Eliasson vid en pressträff.

– Vi har flera olika former av bevis. Vi har teknisk bevisning, vi har fotografier och uppgifter från den enskilde själv, säger Dan Eliasson.

– Sedan är det upp till åklagaren att styrka det i domstol.

Dan Eliasson upprepar också att den 39-årige misstänkte gärningsmannen har visat intresse för extremistiska miljöer, däribland terrorrörelsen IS. Men inget tydde på att han skulle utföra ett terrordåd, enligt rikspolischefen.

Förutom 39-åringen är ytterligare en man anhållen, skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord. Polisen har sett kopplingar mellan de två, men avslöjar inga detaljer.

Den andre personen som är anhållen har ännu inte begärts häktad. Åklagaren har fram till på onsdag klockan 12 att begära den personen häktad, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi jobbar fortfarande brett för att se om det finns fler inblandande än de två anhållna. Klassiskt polisarbete, säger Dan Eliasson.