Betydelsen av Kinas president Xi Jinpings statsbesök i Finland för en tid sedan börjar sakta men säkert gå upp också för vanliga finländare.

Besöket präglades av stark symbolik: Ett Finland som firar 100 år fick under presidentbesöket bekräftat att djurparken i Etseri ska få sina ”leasingpandor”.

I en västerländsk kontext kan detta tyckas vara en struntsak, men för kineserna handlar det om en hedersbetygelse av högsta rang.


Omvandlat till en finländsk businesskontext kan ”pandapolitiken” jämföras med överlämnandet av en signerad check där överlämnaren inte fyllt i någon summa. Nyckelordet är alltså: Förtroende.

En påminnelse om och från en kultur där ett handslag räcker, trots att skriftliga avtal görs pro forma. Det är i praktiken kinesernas sätt att visa att de nu har förtroende för Finland som handelspartner och att Kina nu är berett att satsa ordentligt på och i Finland.

Historien, den gemensamma vandringen, betyder en hel del i Kina. Men vägen har varit lång. För ett par år sedan firades den 65:e årsdagen för upprättandet av diplomatiska förhållanden mellan Finland och Folkrepubliken Kina.Finland var tillsammans med Danmark och Norge de första som erkände den nya folkrepubliken 1950. För att några exempel.

Man nu kan man med fog säga att handelsutbytet är på väg in i ett nytt expansivt skede.


En av de som tror starkt på Kina är Angry Birds-företaget Rovios förra nyckelfigur Peter Vesterbacka. Han lär sig kinesiska och säger sig redan vara så bra på språket att han kan marknadsföra Finland. Vesterbackas mål är att samla in 15 miljarder euro så att det kan byggas en tunnel från Helsingfors till Tallinn. Tunneln ligger vid den rakaste vägen från Kina till Europa då sjötransporterna i framtiden kan ta genvägen via Nordostpassagen.

Värdet på den bilaterala handeln mellan Finland och Kina uppgick år 2014 till över sex miljarder euro, och i Kina finns för närvarande närmare 400 finländska bolag representerade i olika former. Dessa företag har hunnit investera cirka elva miljarder euro i Kina.

Kina har åren 2000–2016 investerat för 6,9 miljarder euro i Finland, femte mest i Europa. Låt vara att Supercell som ensam affär visar en betydande roll i sammanhanget. Räknar man in också andra indirekta exportvaror så är Kina numera Finlands viktigaste handelspartner.


I samband med president Xi Jinpings besök uppdaterades avtalet mellan det kinesiska bolaget CAMC Engineering och Boreal Bioref, som planerar cellulosafabriken i Kemijärvi, för att nu vara bindande. Kineserna har också gått in som ägare i Boreal Bioref.

Låt vara att det slutliga investeringsbeslutet inte ännu till 100 procent är klart för den 800 miljoner stora investeringen. Årsproduktionen är planerad till 500 000 ton per år, men ännu saknas bland annat miljötillstånd, men allt tyder på att projektet förverkligas eftersom marknadsläget är gott.

De kinesiska turisterna har hittat Lappland, och lyft Lapplandsturismen till nya rekord. Därför byggs nu nya kinesanpassade hotell i norr.

Det säger sig självt att potentialen är enorm. Så enorm att också andra delar av Finland kunde utveckla Lapplandslika koncept som tilltalar kineserna.


Också Vasa stad jobbar för att finna en vänort i Kina. Redan en liten stad med ett invånarantal på 5 till 10 miljoner skulle öppna många dörrar. Sedan länge är Wärtsilä aktivt i Kina liksom exempelvis Danfoss (tidigare Vacon) och The Switch.

Energiklustret har fortsättningsvis mycket att hämta i Kina som ju är en enorm marknad.

Samma gäller övrig österbottnisk industri. De kinesiska miljardärerna och miljonärerna blir allt fler, och dessa är en mycket intressant målgrupp för exempelvis våra högklassiga motor- och segelbåtsbyggare.


Hur var det nu med Himmelska fridens torg?

Förbättringar av människorättssituationen tas ofta upp i sammanhang där handeln mellan länder som Kina och västerländska demokratier ska utvecklas. Så ock denna gång.

I samtal på tumanhand med president Xi Jinping konstaterade Niinistö att man diskuterat människorättsfrågor mer än man diskuterat pandor.

Finland har en lång tradition av att kombinera människorättsfrågor och handel eftersom vår Rysslandshandel alltid präglats av dessa frågor.


Slutresultatet har alltid varit detsamma: Affärerna går före människorätten. Efter Rysslands brott mot folkrätten i samband med invasionen av Krim är också Finland med i EU:s handelssanktioner mot Ryssland. Samtidigt får inte EU människorättssituationen i Ungern under kontroll, också utvecklingen i Polen oroar.Ingen har dock föreslagit en bojkott av handeln med Kina. Ingen har råd. Återstår då som likt president Niinistö att i samband med varje träff påminna de kinesiska beslutsfattarna om den oro vi känner för människorättssituationen. Att låta droppen urholka stenen.

Men nu gäller det för Finland att vara på alerten för att omvandla den kinesiska optionen, den kinesiska pandan, till så många konkreta projekt som möjligt. Dörren står nämligen öppen.

Den finländska ekonomiska tillväxten skulle definitivt vara betjänt av draghjälp från Kina.