- Tassavtrycken är ungefär 12 centimeter, så det är ett fullvuxet djur, säger Markus Sundvik, ordförande för Västerhankmo jaktklubb.

- Det tycks vara ett aktivt djur. Under natten till torsdag har den sprungit runt i Petsmo, på morgonen var den i Västerhankmo igen och jagade rovdjur. Nästan varje dag är den inne på olika gårdar och sätter skräck i folk.

Vargen fastnade på en övervakningskamera redan för drygt en månad sedan, och sedan dess har den setts tassa runt i området Hankmo-Karperö-Veikars -Kvevlax.

- Man behöver nog inte vara rädd för vargen, men man ska naturligtvis iaktta försiktighet och visa respekt. Som för alla stora rovdjur. Möter man vargen ska man göra sig så stor som möjligt, säger Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral.

Att vargen rör sig så nära bebyggelse vittnar om att den troligen är sjuk. Pellas påminner om att rykten lätt börjar florera, men att det ännu är för tidigt att säga något definitivt om den här individen.

- Det är pälsbytartider som bäst och djuren ser lätt ruggiga ut. Först då vi ser om vargen tappat pälsen på svansen kan vi avgöra om det är fråga om en skabbvarg.

En varg som drabbats av skabb blir ofta mycket oskygg och drar sig inte för att leta mat nära bebyggelse. Polisen har fått in flera observationer om den här individen.

- I nuläget följer vi med situationen. Skulle det krävas åtgärder så vidtar vi sådana, men i nuläget avvaktar vi. Ser man till vargen och vill rapportera är det rovdjurskontaktpersonerna man ska ringa, säger Mikael Appel, kommunikationschef på Polisinrättningen i Österbotten.

Kontaktuppgifter till Rovdjurskontaktpersonerna inom Vasanejdens jaktvårdsförening finns här.