Polisen anser att "väldigt mycket gick rätt" i den egna hanteringen av terrordådet på Drottninggatan och att nya metoder kan ligga bakom.

Svenska polisens nationella kommenderingschef Stefan Hector säger att utifrån polisens uppdrag gjorde man mycket rätt efter fredagens attentat på Drottninggatan i Stockholm.

– Organisationen var inriktad på att avbryta ett pågående skeende. Och det har varit framgångsrikt, säger han.

Hector prisar de poliser som var först på plats sedan lastbilen kraschat in i Åhléns.

– Ibland tror vi att det är utrustning, vapen eller materiel som gör oss framgångsrika. Men det är attityden som skapar framgång. Det har de poliser som var först på plats visat.

Ny metod

Problemet vid liknande händelser är att poliser som kommer fram först själva måste fatta snabba beslut och ta initiativ trots att de har en bristfällig bild av vad som hänt. Det tycker han att poliserna på Drottninggatan lyckades med.

– Jag kan inte annat än att uttrycka min beundran och min djupa respekt för den insats de gjorde, säger Hector.

Han säger att polisen tidigare hade metoden att frysa läget vid större våldsdåd och att invänta specialister. Efter terrordåd och skolskjutningar utomlands har det mera övergått till att i stället avbryta dödligt våld och att rädda liv.

– Det var det vi såg i fredags. Vi tror att det beror på det synsättet vi infört, utbildat, tränat och övat och att det fick genomslag.

Enligt Hector har polisen gradvis kommit fram till att just det här angreppet är avslutat och att arbetet nu inriktas på förundersökningen.

Robust bevisning

Han säger att förutom enskilda poliser på individnivå har också ledningssystemen fungerat väl, både nationellt, regionalt och lokalt.

Förundersökningen leds av en åklagare vars direktiv till utredarna är att ta reda på om det finns andra gärningsmän eller personer som bistått den misstänkte gärningsmannen. När det gäller bevisningen mot den häktade mannen som körde lastbilen har man ett klart mål.

– Vi vill bygga en bevisning som är så robust att det är ointressant vad den misstänkte säger, säger polisens utredningsledare Anders Wretling.

Krävande utredning

Sedan i fredags har hundratals poliser jobbat med fallet och alla tänkbara specialistkompetenser har ingått i utredningsgruppen.

Nu jobbar omkring 50 kriminalpoliser heltid med ärendet.

– Vi planerar för den resursen de närmaste sex månaderna. Sedan minskar vi ner, eller växlar upp om det behövs, säger Wretling.

Erfarenheten säger att utredningen kommer att ta upp till ett år. Med tanke på att den misstänkte erkänt tror Anders Wretling att vissa kanske förväntar sig att det borde gå fortare.

– Men vi tänker gå till botten med det här, säger han och nämner bland annat att man grundligt vill utreda motivet bakom attacken.