OP:s aktiestrateg Antti Saari väntar sig att den sammanräknade omsättningen ökar med två procent jämfört med i fjol.

– Helsingforsbörsen är väldigt verkstadsdriven och verkstadsföretag har långa orderböcker. Därför kommer stora förbättringar att synas i resultaten först i slutet av året, säger Saari.

Chefsanalytikern Kim Gorschelnik vid privatbanken FIM som hör till S-banken säger att världsekonomins framtidsutsikter har förbättras. Också Finlands ekonomi ser ut att gå framåt.

– Enligt vår konsensus ökar omsättningen med två procent och rörelseresultatet med nästan tio procent, säger Gorschelnik.

Kurserna har gått uppåt på Helsingforsbörsen sedan en liten grop präglade börsen i november.

Enligt Saari kan de företag som publicerar sina resultat vara känsliga för besvikelser.

– De företag som visar siffror eller utsikter som är sämre än väntat kan känna av stora negativa kurssvängningar, säger Saari.

Positiva överraskningar från Ryssland och Finland?

Saari väntar sig en stor resultatökning inom metallbolagen och byggbolagen. Han påminner ändå om att stora förväntningar syns i bolagens börskurser.

– Positiva överraskningar kan vara företag som verkar i Ryssland, som bland annat Nokian renkaat och Tikkurila. Det finns vissa tecken som tyder på att den ryska ekonomin börjar rulla, säger Saari.

Enligt honom finns det en chans att även företag på hemmamarknaden överraskar positivt, som bland annat mediesektorn och handelssektorn.

– När dessa företag har sparat i flera år borde minsta lilla förbättring speglas i resultatet, säger Saari.

Gorschelnik lyfter fram byggbolagen och delvis också mediebolagen och handelsbranschen som bolag man gärna ska hålla ett öga på när resultaten publiceras. Han uppmanar också till att följa med verkstadsbolagen, eftersom de globala företagens beställningar också kan komma till Finland via underleverantörer.

Verkstadsbolaget Valmet ökade på onsdagen sina instruktioner som gäller omsättningen för i år. Gorschelnik ser det som ovanligt så här tidigt på året, men säger att man inte ska dra några generella slutsatser på företag.

Osäkerheterna i världspolitiken kan också synas som en liten försiktighet då bolagen publicerar sina resultat. Saari säger att bland annat de politiska spänningarna mellan Kina och USA och hur kriget i Syriens påverkar relationen mellan Ryssland och USA och Europas stora val, samt händelserna på Koreahalvön kan påverka resultaten.