Hotell- och restaurangfacket hade varslat om en strejk på 19 hotell i sex svenska städer från klockan 6 på onsdag morgon om man inte hade nått en lösning innan dess. Hotell i bland annat Stockholm, Umeå och Göteborg var uttagna i strejken. Efter långa förhandlingar kunde facket och arbetsgivarparten Visita underteckna ett nytt treårigt avtal på tisdagen – och facket återkallade sitt strejkvarsel.

Det så kallade "gröna riksavtalet" gäller närmare 100 000 medarbetare inom besöksnäringen, det vill säga kockar, serveringspersonal, diskare, receptionister, städare med flera. Enligt hotell- och restaurangfacket ger det nya avtalet löneökningar med 1650 kronor, fördelat på tre år. Avtalet innehåller också LO-samordningens låglönesatsning och gynnar samtidigt anställda med utbildning och yrkeserfarenhet lönemässigt.

– Vi har lappat ihop några gapande hål i anställningstryggheten och fått igenom omställningstid vid hyvling. Men vi måste också ha förändringar i lag som sätter definitivt stopp för hyvling av arbetstid, säger Malin Ackholt, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket, i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarparten Visita framhåller att avtalet hålls inom det av industrin satta märket på 6,5 procent.

– Det här är en stor seger för den svenska modellen. Nu fortsätter vi följa den ordning som vi har haft på den svenska arbetsmarknaden i mer än två decennier. Det skapar stabilitet i svensk ekonomi vilket är bra för såväl företagen som medarbetarna, säger Visitas vd Eva Östling.

– Det här avtalet är ytterligare ett steg mot en ökad lönespridning inom besöksnäringen. Avtalet håller tillbaka ökningen av ingångslönerna för att skapa ökat utrymme att belöna erfarenhet och kompetens, precis som Visita ville, säger Visitas förhandlingschef Antje Dedering.