– Andelen idrottare som drabbas av ätstörningar är alarmerande hög.

Det säger Joakim Träskelin, projektledare och idrottsproducent på Folkhälsan utbildning. Uppgifterna varierar men så många som 50 procent av de kvinnliga och 30 procent av de manliga idrottarna har någon gång drabbats av någon form av ätstörningar, menar han.

– Dels har det med personligheten att göra, men dels är det också något inom idrottsmiljön som ökar risken att drabbas, säger Träskelin.

Sedan 2016 har han arbetat med projektet som drivs av Folkhälsan utbildning och Norrvalla samt Solvalla idrottsinstitut. Projektet har som syfte att sprida kunskap om ätstörningar och har därför samarbetat med bland andra Åbo Akademi. Nu har projektet fått fortsatt finansiering av Undervisnings- och kulturministeriet för ett år framöver.

– Nu vill vi skapa ett test som vem som helst kan göra för att se om de befinner sig i riskzonen, säger Träskelin.

Kunskapen om ätstörningar inom idrotten har ökat, menar han. Samtidigt har läkarvetenskapen också fått upp ögonen för problemet.

– Idrottare som drabbas av ätstörningar behöver en annan sorts behandling än andra. För andra drabbade införs träningsstopp men för idrottare som dels har ett mål med sin idrott och dels njuter av den skulle träningsstopp få motsatt effekt.

Upptäcker man sjukdomen i tid ökar det sannolikheten att tillfriskna, säger Träskelin.