– Sent en kväll tog jag kanoten till Svartholmen. På sommaren går solen inte ner förrän vid midnatt och en rosa glöd färgar havet.

Så beskriver Jim O'Donnell, frilansjournalist, sin resa som ägde rum för cirka två år sedan. Artikeln publicerades på BBC Travel den 19 april. Under resan besökte han bland annat Kvarkens båtmuseum och Valsörarna.

"Som båtkapten Jussi Mendelin sade: 'Man måste vara anpassningsbar här ute. Utnyttja vad du kan. Det är det enda som hjälper dig att överleva.' Kvarken uppfinner sig själv på nytt varje dag och tvingar ortsborna att göra detsamma."
Jim O'Donnell
i artikeln om Kvarkens världsarv.


För Kenth Nedergård, verksamhetsledare för föreningen Världsarvet i Kvarken, är artikeln välkommen.

– Vi ser det här som vår centrala uppgift. Vi vill sprida kunskapen om världsarvet, säger han.

Att det är just BBC som lyfter upp saken ser han inte som något särskilt. Kvarken får besök av många resejournalister, menar han.

– Det är trevligt för det visar att Kvarken har internationell slagkraft, men Jim O´Donnell är varken den första eller den sista som besöker oss. Vi har besökts av journalister, bloggare och andra som skriver reportage om vårt världsarv.

Journalisterna tar ofta kontakt via Visit Finland som sedan ordnar besöket. De lokala guiderna ordnar sedan utflykter enligt journalistens intresse.

– Vi brukar bland annat besöka Saltkaret i Björkö och moränerna. I mån av möjlighet bjuder vi på båtutflykter till antingen Valsörarna eller Molpehällorna.

Vad är det som lockar med Kvarken?

– De som besöker oss har inte sett något liknande för det finns inte i deras hemländer. Dessutom lockar titeln världsnaturarv.

Vad ger liknande besök åt regionen rent praktiskt?

– Vi är glada åt synligheten för den leder till att allt fler turister kommer hit. Det leder i sin tur till intäkter och nya arbetsplatser. Dessutom ökar kunskapen om världsnaturarvet, säger Nedergård.