Mellan onsdag och fredag ska lagen försöka övertyga domarna i VM i Orlando.

Men vad handlar cheerleadings-VM om ur finländsk synvinkel?

Bra samspel

Finland deltar i VM med flera lag, mellan 18 och 40 idrottare per grupp. Domarna lägger värde på felfria prestationer så det krävs tillräcklig skicklighet av dem som befinner sig högst upp i lyft och pyramider.

Domarna uppskattar också att lagen för fram sitt hemland. Mottot för Finlands cheer-lag är därför Let's go Finland, Blue and White!

I cheerleading finns det efterfrågan för olika typer av deltagare. De som är lätta och viga får ofta ta plats högst upp i pyramiderna medan de längsta och starkaste får ta plats längre ner i pyramider och lyft i mindre grupper. Men för att klara sin roll behöver alla lagmedlemmar styrka och vighet.

Cheer-/dansserie

Grenen består av två serier: cheer- och dansserien. I cheer-serien blir det imponerande lyft och akrobatiska inslag, medan dansserien består av lägre danslyft. Hoppen är likadana i båda serier.

IOK ville ha juniorerna med

I år tävlar också juniorlag i VM för första gången, med 12–16-åringar. Det var Internationella olympiska kommittén IOK som krävde att juniorerna ska få VM-status eftersom grenen också drömmer om att bli inkluderad i OS.

Cheerleadingförbundet erbjöd juniorernas finska mästare att åka till VM och alla lag ville delta.

Yngsta utövarna femåringar

I Finland är klubbverksamheten inom cheerleading livlig och de yngsta utövarna är femåringar. Hobbyverksamheten är starkast i huvudstadsregionen men det finns klubbar runtom i landet.

Finland har nått VM-framgångar

Finland siktar på medaljer i Orlando. I fjol kom Finland tvåa i damernas cheer-serie och fyra i damernas dansserie efter två brons i följd.

USA dominerar grenen men det finns högklassiga lag runtom i världen. I Asien är Taiwan starkt medan Puerto Rico är stark medaljkandidat från Latinamerika. Norge är en stark europeisk konkurrent för Finland.

Cheerleadingförbundets ordförande Riikka Taivassalo har intervjuats som expert för texten.