Det innebär att de som väntat går vidare till andra valomgången den 7 maj. Där spås den 39-årige Macron stå som slutlig segrare.

– Fransmännen har uttryckt sin längtan efter förändringar. Nu vänder vi ett nytt blad i den franska politiska historian, sade Macron enligt nyhetsbyrån AFP.

På Macrons valvaka hälsades beskedet med kramar och jubel. Nationalsången har redan sjungits tre gånger sedan vallokalsundersökningarna presenterades och leendena är lika breda som stans boulevarder, rapporterar TT:s utsände.

Sedan vallokalerna stängt runt om i Frankrike publicerar flera institut undersökningar som bygger på intervjuer med röstande. Förre ekonomiministern Emmanuel Macron placeras i topp med mellan 23 och 24 procent av rösterna mot runt 22 för Marine Le Pen. Där bakom följer konservative François Fillon och Vänsterpartiets ledare Jean-Luc Mélenchon flera procentenheter efter.

Politiker från flera politiska läger, bland dem förre premiärministern Jean-Pierre Raffarin, manar väljarna att sluta upp bakom Macron i andra valomgången.

Vänsterkandidaten Benoît Hamon uppmanar också sina väljare att stödja Macron.

Ovant läge

Årets val har varit annorlunda, inte bara på grund av den oerhörda jämnheten mellan så många som fyra toppkandidater.

Därtill är regerande Socialistpartiet helt ute ur räkningen. Partiets kandidat Benoit Hamon ligger bara på 7 procents stöd – och står dessutom för en helt annan politik än president François Hollande och hans regering.

– I normala fall är det en sittande president mot ett antal pretendenter. Men nu finns ingen Hollande med. Och inte heller någon som försvarar presidentens insats under de senaste åren, konstaterade Ifop-experten Frédéric Dabi när han mötte nordiska journalister på den svenska ambassaden i Paris i tisdags.

Kan Le Pen vända?

På förhand har samtliga mätningar inför den andra omgången placerat Macron i klar ledning före Le Pen och de andra. Och både Fillon och Mélenchon skulle enligt mätningarna också besegra Le Pen om det blir någon av dem som ställs mot henne i stället.

Men opinionsmätning före första omgången är en helt annan sak än när det verkligen gäller mellan två personer.

Om Le Pen ställs mot Macron i finalen så kommer hon fullt ut att kunna utnyttja sin ställning som "anti-etablissemang" och EU-kritiker – något som varit effektivt tidigare i fransk politik, trots att invånarna i andra mätningar oftast är positiva till Europasamarbetet.

– Kanske blir det inte en andra omgång, utan snarare en sorts folkomröstning: Vill ni ha EU och globaliseringen eller gränser och självständighet? funderar politiske journalisten Christophe Barbier, intervjuad av belgiska tidningen Le Soir.