– Nu är det hög tid att snabbt få till stånd en åtgärdsplan för skarven där man bestämmer godtagbara mängder skarv på vissa inringade områden och samtidigt fastställer de områden där den invasiva sinensis-underarten inte ska finnas på grund av de stora ekonomiska skador som den åsamkar på yrkes- och fritidsfiske samt turismen. Skarven bör inte heller tillåtas för nära redan existerande fritidsbosättning på grund av att den åsamkar en försämring av vattenkvaliteten.

Bland annat det här säger Europaparlamentariker Nils Torvalds i en niosidig skrivelse som skickats till miljöminister Kimmo Tiilikainen och statsminister Juha Sipilä före påsk.

Torvalds säger också att när man inventerar ett område där det finns problem bör man samtidigt gå igenom vilka åtgärder som bör vidtas.

– Akuta problemområden kräver en kombination av flera åtgärder: avskjutning, pensling och prickning av ägg, förstörelse av gamla bon och kapande av träd. Och åtgärderna ska göras genast utan inväntande av eventuella besvär. Det har NTM-centralen redan gått inför i Vasafallet, säger Torvalds.

– Att endast gå inför skrämseltaktik är förkastligt. Det flyttar bara problemet någon annanstans. Och problemet är nu för akut och stort för sådana verkningslösa medel.

Torvalds påpekar i skrivelsen att förvaltningsplanen för skarv gjordes för tolv år sedan då antalet häckande skarvpar uppgick till 3 000 mot nuvarande 25 000.

– Finland kunde gott ta Danmarks nya förvaltningsplan från 2016 som modell. Att använda oss av våra nordiska grannars goda åtgärdspraxis kan ju inte sitta helt fel.

Torvalds är förargad över att de ansvariga myndigheterna förhalat och urvattnat den kompromiss som arbetsgruppen under riksdagsledamot Anna-Maja Henrikssons ledning förhandlat fram.

– Det är inte riktigt juste att först är folk med i en arbetsgrupp och sedan utanför politiken förhalar och tillintetgör man alla åtgärder man just har låtsats vara med på.

Skrivelsen, som har sammanställts av Torvalds specialmedarbetare Elisabet Rantschukoff, innehåller bland annat en del av de åtgärdsförslag som Österbottens Fiskarförbund och Intresseföreningen för en levande skärgård redan tidigare presenterat för miljöministern.