Den 4 maj ger Myntverket i Finland ut den första i en serie med fem specialmynt som beskriver Finlands självständighets historia i ljuset av nationella bedrifter och kraftprov under årens lopp.

Myntet har som bildmotiv en avrättning. Bilden är påfallande lik ett känt fotografi från 1918 där vitgardister genomför en massavrättning av rödgardister.

Zoom

Avrättning av rödgardister i närheten av Ekenäs 1918. Foto: Museiverkets bildsamling


Motivet har under dagen väckt upprörda känslor på sociala medier.

Finansminister Petteri Orpo (Saml), som är den som undertecknat förordningen för utgivande av myntserien, är upprörd. Fullständigt smaklöst, anser Orpo, som hoppas att myntet återkallas.

Orpo tycker att bilden inte alls passar in i andan under Finlands självständighets 100-årsjubileum.

– Jag hoppas att den (bilden) i själva verket dras in, sade Orpo när riksdagens plenum började.

– Finland 100 år, vi är tillsammans och är ett folk och jag begriper inte alls det här.

Orpo berättar att han lite tidigare fått uppgifterna om myntet av sin assistent.

Myntverket är underställt Finansministeriet.

– Och därför säger jag det här. Vi gör säkert förordningarna om att slå mynten, men besluten om bilderna på dem fattas i huvudsak av en konstnärlig kommitté.


"Smaklöst och sårande"

Jubileumsmyntet har väckt en kritikstorm på sociala medier. Bland annat Vänsterförbundets ordförande Li Andersson beskriver på Twitter att det är smaklöst, sårande och långt ifrån jubileumsårets tema, "tillsammans", att låta prägla ett mynt på en avrättning från inbördeskriget.

Riksdagsledamoten Joona Räsänen (SDP) tycker att myntet är en fullständig flopp.

– Att slå jubileumsmyntet visar att omdömesförmågan har brustit fullständigt hos dem som är ansvariga för att ha planerat myntet. Jubileumsmyntet är särskilt skadligt med tanke på att det är meningen att temat "tillsammans" under självständighetens jubileumsår ska förena finländarna. Det här jubileumsmyntet genomdriver ett helt motsatt syfte framsprunget ur en nationell, destruktiv tragedi, skriver Räsänen i ett pressmeddelande.

Under eftermiddagen tog Myntverket bort all information om myntet från sin webbplats.