Regeringen beslutade i halvtidsöverläggningarna också om sänkningar i dagisavgifterna. De genomförs genom att inkomstgränserna för dagisavgiftsklasserna och syskonrabatten höjs. Sipilä sade på en presskonferens sent på tisdagskvällen att 6 700 familjer kommer att slippa dagisavgifter när tvåbarnsfamiljer med inkomster på 2 500 euro flyttas till nollavgiftsklassen.

– Avgifterna höjs inte för någon, lovade Sipilä.

Studerande med barn får ett tillägg på 75 euro i studiestödet.


Bostadsstödet binds vid levnadskostnadsindex

Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo, säger att bostadsstödet i framtiden kommer att bindas vid levnadskostnadsindexet i stället för vid hyresindexet, som hittills. Enligt Sipilä kommer det att stävja hyresstegringen.

Utöver detta kommer bostadsstödet att få ett hyrestak.

Sannfinländarnas ordförande, utrikesminister Timo Soini säger att företagarens dagpenningskarens förkortas från fyra dagar till en.

Enligt Soini rör regeringen inte hemvårdsstödet.

Orpo säger att alla nya anslag ryms inom utgiftsramarna.


Hundra miljoner på säkerhet

Regeringen beslutade som väntat att sätta mer pengar på säkerhet. Polisen, Skyddspolisen, Gränsbevakningsväsendet och Försvarsmakten får dela på 100 miljoner euro. Försvarsmakten får hälften av summan. Soini kallade tilläggsfinansieringen för beredskap.

Sipilä säger att regeringen också reformerar konkurslagstiftningen. Till MTV sade han att ändringen ger konkursdrabbade företagare en ny start.

Han sade att regeringen lyckats göra alla tilläggsanslag inom utgiftsramen.

Regeringen reserverar ungefär en miljard euro för utvecklingen av IKT inom social- och hälsovården i samband med vårdreformen under de följande fyra åren. Det är det statliga utvecklingsbolagets första investering.

Regeringen beslutade om tilläggsfinansiering på drygt 300 miljoner euro för kompetens och utveckling. Ungefär 200 miljoner av det går till innovationsfinansiären Tekes och Finlands Akademi. Ursprungligen var det meningen att innovationsfinansieringen skulle tas ur stora företagsstöd. Men Sipilä sade att det skulle ha blivit en så liten summa att man nu inte rörde företagsstöden eftersom till exempel vindkraftsstöden spikats för hela regeringsperioden.

Orpo sade att regeringen lyckats göra alla tilläggsanslag inom utgiftsramen.


Tre nya ministrar

Regeringen får tre nya ministrar vilket innebär att antalet ministrar stiger till 17.

Jari Lindström (Sannf) har varit både justitie- och arbetsminister. Nu tar Samlingspartiet över justitieministerposten. Denna vecka klarnar det vem som får posten.

Kultur- och undervisningsministerposten, som Sanni Grahn-Laasonen (Saml) haft, delas också upp. Sannfinländarna får kultur- och idrottsfrågorna. Kultur- och idrottsministern blir också Europaminister. Sannfinländarna fattar beslut om sin egen minister i morgon i partistyrelsen.

Enligt vad FNB erfar delar Centern upp jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainens portföljer och får på så sätt in en till minister. Centern har sammankallat sin partistyrelse och riksdagsgrupp till ett gemensamt möte i övermorgon.

Enligt uppgifter till FNB drog förhandlingarna om ministerportföljerna och i synnerhet innehållet i en av dem ut på tiden.

Diskussionen om att öka antalet ministrar tog fart när justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) sjukskrevs med anledning av högt blodtryck i början av mars.

Sipilä blev orolig för arbets- och justitieminister Lindströms stora arbetsbörda i vintras, vilket fick honom att fundera på om antalet ministrar borde ökas i alla fall. Lindström blev sjukskriven i en vecka i mars med anledning av högt blodtryck.

En annan orsak till att det finns önskemål om fler ministrar är utrikesminister Timo Soinis (Sannf) önskemål om att få fortsätta på sin post efter sin avgång som partiledare i juni. Därmed måste det skapas plats för Sannfinländarnas nya ordförande i regeringen på ett eller annat sätt.

Centerns Annika Saarikko tar hur som helst familje- och omsorgsminister Juha Rehulas (C) plats i regeringen halvvägs in i valperioden, så fort Rehula rott vårdreformen i land.